Duitsland gaat meer werkvergunningen aan arbeiders India geven
NEW DELHI (ANP/DPA) - Duitsland is van plan veel meer werkvergunningen te geven aan arbeidsmigranten uit India om de nijpende personeelstekorten in de Duitse economie tegen te gaan. Dat hebben de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Indiase premier Narendra Modi afgesproken. Scholz is momenteel op bezoek in India om te praten over de economische banden tussen de twee landen.
Berlijn wil het aantal jaarlijkse werkvergunningen aan Indiase arbeidsmigranten verhogen van 20.000 naar 90.000. "De boodschap is dat Duitsland openstaat voor geschoolde arbeiders", aldus Scholz bij de ontmoeting met Modi in New Delhi. Duitsland had eerder al beloofd procedures rond Indiase visumaanvragen minder bureaucratisch te maken en Indiase beroepsopleidingen te erkennen. De twee landen hebben twee jaar geleden ook al afspraken gemaakt rond de komst van studenten uit India naar Duitsland.
Modi zei dat de deal zal leiden tot economische vooruitgang voor beide landen. "Als Indiase dynamiek en Duitse precisie samenkomen, als Duitse ingenieurskunde en Indiase innovatie samenkomen, dan komt er een betere toekomst voor de regio Indo-Pacific en de gehele wereld", aldus de premier.
Personeelstekorten
De vakkrachten uit India moeten gaan werken in onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen zoals bejaardentehuizen en in de IT-sector. Het is al het derde bezoek van Scholz aan India, de op vier na grootste economie van de wereld met 1,4 miljard inwoners, in twee jaar tijd. Bij zijn bezoek werd hij vergezeld door een grote delegatie uit het Duitse bedrijfsleven en minister van Economische Zaken Robert Habeck. Scholz gaat zaterdagavond weer terug naar Duitsland.
Er werden ook afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energie, onderzoek en defensie. Verder werd gepraat over een vrijhandelsakkoord tussen India en de Europese Unie.
Door de toenemende vergrijzing worden de personeelstekorten in Duitsland steeds groter en dat kost de grootste economie van Europa vele miljarden aan verloren productie. Het Duitse bedrijfsleven heeft geregeld grote zorgen geuit over die tekorten aan vakkrachten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De waarde van de euro heeft dinsdag het laagste punt in een jaar tijd bereikt ten opzichte van de dollar. Aan het begin van de avond was de munt 1,0596 dollar waard. De euro heeft aan waarde ingeleverd sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten.
14 minuten geledenARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing heeft vorige maand slechts veertien vliegtuigen aan klanten geleverd, het laagste aantal sinds november 2020. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant had in oktober te maken met een staking die de productie flink heeft belemmerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen namen dinsdag winst na de koersstijgingen van de dag ervoor. De druk op de markten werd verder versterkt door verliezen op Wall Street. Op het Damrak maakte technologiebedrijf TKH Group (min 10,4 procent) een koersduikeling na een tegenvallend kwartaalrapport. De onderneming, genoteerd in de MidKap, zag de omzet in het derde kwartaal dalen en werd negatiever over het resultaat voor dit jaar.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond oppert een alternatief voor de salderingsregeling, waarmee mensen de stroomopbrengst van zonnepanelen mogen wegstrepen tegen hun energieverbruik. De Tweede Kamer stemt donderdag over het kabinetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 af te schaffen. Dat is volgens de Consumentenbond een slecht idee en daarom stelt de belangenorganisatie als alternatief een 'zonnestroomsubsidie' voor.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla behoorde dinsdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers lijken wat winst te nemen na de recente sterke opmars van het aandeel. De elektrische autofabrikant, die wordt geleid door Trump-supporter Elon Musk, is sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november met bijna 40 procent in waarde gestegen. Beleggers verwachten dat Tesla zal profiteren van een nieuwe termijn voor oud-president Donald Trump. Het aandeel verloor 3,4 procent.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz heeft in het afgelopen kwartaal zware verliezen geboekt, voornamelijk door een mislukte investering in elektrische voertuigen. Het nettoverlies kwam uit op ruim 1,3 miljard dollar, terwijl het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar nog een winst van 629 miljoen dollar rapporteerde. Dit verlies was aanzienlijk groter dan analisten hadden verwacht.
4 uur geledenWEESP (ANP) - De zonnepanelenverkoper Solarclarity heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf uit Weesp zegt last te hebben gehad van een "buitengewone terugval" op de markt voor verduurzaming. Daarbij spelen volgens marketingdirecteur Renée Bruinsma ook politieke onzekerheden rond verduurzaming en negatieve berichtgeving in de media een rol.
5 uur geleden