Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

Het besluit is maandag meegedeeld door het Duitse ministerie van Milieu, een dag na een overleg tussen de milieuministers van beide landen in Polen. Volgens de Duitse minister Steffi Lemke "werken experts op volle toeren" om de toedracht van de sterfte te achterhalen.

Nieuwe testresultaten worden begin deze week verwacht. De zoektocht naar een oorzaak heeft nog weinig resultaat opgeleverd. De Poolse regering denkt dat de rivier mogelijk is vergiftigd met chemisch afval dat in de rivier is gedumpt. Mogelijk zijn er meerdere oorzaken.

Vreselijke milieuramp

De dode vissen zijn gevonden over een afstand van 500 kilometer. Hoeveel vissen precies zijn gestorven, is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om 100 ton vis, schat een expert van de Duitse milieuorganisatie BUND. Het Duitse ministerie spreekt van een "vreselijke milieuramp" met internationale gevolgen.

De eerste aanwijzingen over de vissterfte in de Oder dateren van eind juli. Deze informatie werd echter niet door Polen doorgespeeld aan Duitsland. Dat er massaal dode vissen in de rivier dreven, werd in Duitsland pas begin vorige week duidelijk. De Duitse autoriteiten bekritiseren hun collega's in Polen omdat zij niet tijdig met een waarschuwing kwamen.

Meer uit Buitenland

Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

18 minuten geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

47 minuten geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

1 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

2 uur geleden
Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

2 uur geleden
Twee dagen na aanslag op Trump begint Republikeins partijcongres

MILWAUKEE (ANP/DPA) - Twee dagen na de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, is zijn Republikeinse Partij in Milwaukee aan een vierdaags partijcongres begonnen. Trump wordt er donderdag officieel gekozen tot Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

2 uur geleden
Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

5 uur geleden