Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland en Oostenrijk beschuldigen EU van greenwashing

Duitsland en Oostenrijk beschuldigen EU van greenwashing

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Partijen in Duitsland en Oostenrijk zijn het niet eens met uitgelekte plannen van de Europese Unie om ook sommige aardgas- en kernenergieprojecten te gaan zien als duurzame investeringen. "Onacceptabel", noemde de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler de plannen in een radio-interview met de zender ORF. Zij wil dat deze aangepast worden, anders is er volgens haar kans op juridische stappen.

Plaatsvervangend leider Ricarda Lang van de Duitse coalitiepartij De Groenen noemde de plannen maandag in een tv-interview een vorm van greenwashing. Dat is als bedrijven of organisaties zich groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.

Met de vorige week via persbureau Reuters uitgelekte plannen wil Brussel dat juist tegengaan. Het idee is om investeringen in bijvoorbeeld gascentrales ook een groen label te geven als ze maar een hele beperkte CO2-uitstoot hebben en een meer vervuilende centrale vervangen. Kerncentrales zouden gezien moeten gaan worden als duurzaam als ze voldoen aan bepaalde milieueisen. Naar verwachting komt het voorstel later deze maand officieel naar buiten.

Misleidend

Duitsland wil juist voor het einde van dit jaar alle kerncentrales daar sluiten. "Duitsland kan niet instemmen met dit voorstel", aldus Lang. Tegenstanders proberen de plannen nu nog te laten aanpassen. Later wordt het lastiger de plannen tegen te houden. Daar is dan de steun van een meerderheid van de EU-landen voor nodig, wat door persbureau Bloomberg als onwaarschijnlijk wordt gezien. Ook het Europese Parlement kan de plannen nog afwijzen.

Milieuorganisatie Milieudefensie wil dat Nederland zich ook tegen het plan keert. "Gas en kernenergie zijn niet groen en het is zeer misleidend ze wel zo te bestempelen", aldus directeur Donald Pols.

Als het aan de nieuwe regering ligt, worden in Nederland twee nieuwe kerncentrales neergezet. In het coalitieakkoord meldden de partijen vorige maand dat in de komende jaren een begin moet worden gemaakt met de voorbereiding voor de bouw van de centrales. De al bestaande kerncentrale in Borssele blijft in eerste instantie langer open. Zo moet Nederland bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van het importeren van gas.

Meer uit Financieel

Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

3 minuten geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

34 minuten geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

1 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

2 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

3 uur geleden
Fabrikanten elektrische auto's winnen op beurs in New York

NEW YORK (ANP) - De fabrikanten van elektrische auto's Lucid en Rivian zijn woensdag op de beurs in New York meer waard geworden. Een dag eerder stegen ze ook al door de aanhoudende stakingen bij General Motors, Ford en Stellantis in de staat Michigan. De Amerikaanse president Joe Biden bracht deze week een bezoek aan de stakers en betuigde zijn steun aan hun strijd voor een loonsverhoging, wat wordt gezien als een tegenvaller voor de autofabrikanten.

4 uur geleden
Beleggersclub: snelle actie Philips nodig voor herstel vertrouwen

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat Philips haast moet maken om niet alleen gedupeerden van defecte slaapapneu-apparaten te compenseren, maar ook de aandeelhouders. Volgens de beleggersvereniging hebben zij kapitaal ter beschikking gesteld aan het medisch-technologische concern "in de overtuiging te maken te hebben met een prudent opererende onderneming". Maar door meldingen niet naar buiten te brengen, heeft Philips volgens de VEB "willens en wetens haar vennootschappelijke en maatschappelijke plichten verzuimd".

4 uur geleden