Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland en Frankrijk hekelen Israëlische aanvallen op scholen

Duitsland en Frankrijk hekelen Israëlische aanvallen op scholen

PARIJS/BERLIJN (ANP/RTR/AFP) - De regeringen van Frankrijk en Duitsland vinden het "onaanvaardbaar" dat Israël meerdere keren scholen heeft aangevallen in Gaza. Beide landen zeggen dat opgehelderd moet worden wat er is gebeurd. Bij de meest recente aanval van dinsdag kwamen volgens de autoriteiten in Gaza 29 mensen om.

"Frankrijk spreekt zijn ernstige zorgen uit over berichten dat er meerdere Israëlische luchtaanvallen zijn geweest op scholen die onderdak bieden aan mensen die in Gaza op de vlucht zijn", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. "Het is onaanvaardbaar dat scholen, die onderdak moeten bieden aan burgers die noodgedwongen hun huizen hebben moeten ontvluchten voor de gevechten, doelwit worden."

Eerder op de ochtend liet Duitsland zich in vergelijkbare bewoordingen uit. "Dat mensen die onderdak zoeken in scholen worden gedood is onaanvaardbaar. Burgers, zeker kinderen, mogen niet tussen twee vuren komen te zitten. De herhaaldelijke aanvallen op scholen door het Israëlische leger moeten stoppen en er moet snel een onderzoek komen."

De Israëlische krijgsmacht zegt te onderzoeken of bij de raketaanval van dinsdag burgers zijn omgekomen. De aanval zou gericht geweest zijn op een Hamasstrijder.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

7 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

7 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

7 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

8 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

9 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

9 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

10 uur geleden