Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland boekt 760 miljoen winst op verkoop belang in Lufthansa

Duitsland boekt 760 miljoen winst op verkoop belang in Lufthansa

FRANKFURT (ANP/BLOOMBER) - Duitsland heeft een winst behaald van 760 miljoen euro op de verkoop van een belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Het gaat om een belang van 9,92 procent waarvoor de Duitse staat 1,07 miljard euro heeft ontvangen. Eerder was voor het belang 306 miljoen euro betaald, waarmee onder de streep de forse winst overblijft.

Het belang was namens Duitsland in handen van het nationale stabilisatiefonds WSF. Institutionele beleggers hebben het aandelenpakket van bijna 10 procent overgenomen. Mogelijk was Klaus-Michael Kuehne, de rijkste man van Duitsland, een van de kopers. Hij zei eerder dat hij zijn aandelenpakket in de grootste luchtvaartmaatschappij wil uitbreiden.

Met de verkoop heeft de Duitse staat zich volledig teruggetrokken uit de luchtvaartmaatschappij. De verwerving van de aandelen was onderdeel van overheidssteun die Lufthansa kreeg tijdens de lockdowns wegens corona, toen geen vliegverkeer mogelijk was. In totaal schoot Duitsland te hulp met 9 miljard euro. Lufthansa had uiteindelijk niet al dat geld nodig om overeind te blijven. Vorig jaar november had Lufthansa alle steun terugbetaald.

Lufthansa maakte maandag bekend dat afspraken over een nieuwe cao zijn afgerond. Piloten krijgen er, in twee stappen, 980 euro aan basissalaris bij. Bonden committeerden zich eraan dat er tot 30 juni 2023 geen stakingen zijn.

Meer uit Financieel

Onderhoud Zwanenburgbaan Schiphol loopt paar weken uit

SCHIPHOL (ANP) - Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

30 minuten geleden
First Citizens Bank schiet omhoog op Wall Street na overname SVB

NEW YORK (ANP) - First Citizens Bank was maandag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van 45 procent. De bank uit de staat North Carolina neemt alle banktegoeden en leningen van Silicon Valley Bank (SVB) over. Ook gaan de zeventien filialen van SVB weer open als First Citizens-kantoren. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

34 minuten geleden
Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

51 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

2 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

3 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

4 uur geleden