Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland begint bouw grootste accufabriek elektrische auto's

Duitsland begint bouw grootste accufabriek elektrische auto's

KIEL (ANP/DPA) - Duitsland begint met de bouw van de grootste fabriek voor het maken van batterijen voor elektrische auto's van het land. Die moet tegen 2026 operationeel zijn en jaarlijks één miljoen batterijen gaan leveren. Het project kost 4,5 miljard euro en wordt geleid door het Zweedse Northvolt, het enige grote bedrijf in Europa dat zich specialiseert in de bouw en ontwikkeling van batterijen voor elektrische auto's.

De fabriek moet ongeveer 3000 banen gaan creëren en wordt in de buurt van Heide gebouwd, een stad met ruim 22.000 inwoners in het noorden van Duitsland in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. "De fabriek zal een boost geven aan Sleeswijk-Holstein, met name aan de westkust", zegt economieminister Claus Ruhe van de deelstaat. De regio moet de hub voor de energietransitie gaan worden, mede door de groene energie die nu al wordt opgewekt met windmolens. Het is de bedoeling dat de energiebehoeften van de nieuwe fabriek ook volledig door windmolens voorzien gaan worden.

Dat de fabriek in Duitsland komt, is deels te danken aan de 900 miljoen euro subsidie van de Duitse regering die ervoor moest zorgen dat Northvolt niet naar de Verenigde Staten zou gaan met het project. Bondskanselier Olaf Scholz zegt dat de fabriek Duitsland gaat helpen om een productiebasis te worden.

De EU en de VS concurreren flink als het gaat om het aantrekken van investeringen in elektrische auto's. Zo versoepelde de EU vorig jaar de regels voor landen rondom subsidieverstrekking om tegenwicht te bieden.

Meer uit Financieel

Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

48 minuten geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

49 minuten geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

58 minuten geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

1 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

1 uur geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

2 uur geleden
Telegram passeert 950 miljoen gebruikers en start eigen appstore

DUBAI (ANP) - Berichtendienst Telegram telt nu meer dan 950 miljoen gebruikers, schrijft oprichter Pavel Doerov maandag op zijn Telegram-kanaal. In maart had de dienst nog iets meer dan 900 miljoen gebruikers. Daarmee is Telegram een stapje dichter bij het doel om dit jaar nog een miljard gebruikers te hebben. Ook plant het bedrijf achter Telegram een eigen appstore te beginnen, die deze maand beschikbaar moet zijn.

3 uur geleden