Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

BERLIJN (ANP) - Laschet, Scholz of toch maar Baerbock. Duitse kiezers kiezen zondag een nieuw parlement en beslissen daarmee ook wie het land gaat leiden nu Angela Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten.

De ruim 60 miljoen stemgerechtigden kunnen tussen 08.00 en 18.00 uur hun stem uitbrengen. Na het sluiten van de stembussen komen media met exitpolls en krijgen Duitsers alvast een eerste indruk van hoe de verkiezingsuitslag er ongeveer uit komt te zien.

Hoewel Merkel heeft aangegeven niet verder te willen als regeringschef, hoeven de Duitsers voorlopig nog geen afscheid van haar te nemen. Ze blijft aan als bondskanselier tot een nieuwe regering is gevormd. Dat kan nog weken of zelfs maanden duren.

Favoriet

De twee partijen die aan kop gaan in de peilingen, zitten nu ook al samen in een regering. De sociaaldemocratische SPD van minister van Financiën Olaf Scholz lijkt momenteel het populairst, maar wordt op de hielen gezeten door het samenwerkingsverband van de conservatieve zusterpartijen CDU/CSU. Die hebben Armin Laschet naar voren geschoven om Merkel op te volgen.

Dat Scholz in de dagen voor de verkiezingen gezien zou worden als favoriet, was enkele maanden geleden nog onwaarschijnlijk. Annalena Baerbock van De Groenen leek in het voorjaar even de grote uitdager op links te worden, maar haar klimaatpartij zakte later weg in de peilingen.

Profiteren van chaotische campagnes

Scholz lijkt te profiteren van de soms chaotische campagnes van zijn rivalen. De populariteit van Baerbock had te lijden onder een aantal incidenten. Zo ontstond discussie over de juistheid van haar cv en ze kreeg het verwijt dat ze plagiaat had gepleegd in een boek.

Ook de campagne van Laschet verliep verre van vlekkeloos. Zijn imago liep een deuk op toen hij na de watersnood in zijn deelstaat Noordrijn-Westfalen het rampgebied bezocht. Hij werd daar lachend en kletsend gefilmd terwijl op de voorgrond president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven uitsprak met de slachtoffers.

Onverantwoorde financiële risico's

Merkel zag zich genoodzaakt haar partijgenoot te hulp te schieten en voert zaterdag campagne voor Laschet in Aken. Ze heeft kiezers tijdens een eerdere campagnebijeenkomst voorgehouden dat ze met een stem op Scholz een linkse regering mogelijk kunnen maken van de SPD, De Groenen en de uiterst linkse partij Die Linke. Zo'n coalitie zou volgens haar met "onverantwoorde financiële risico's" gepaard gaan.

Scholz heeft duidelijk gemaakt een regering met De Groenen wel te zien zitten, maar het is onwaarschijnlijk dat de twee linkse partijen genoeg zetels krijgen voor een parlementaire meerderheid. Hij sloot tijdens een recent debat niet expliciet uit dat hij weer met CDU/CSU in een regering stapt, maar zei wel dat "de meeste kiezers de CDU in de oppositie willen zien".

Meer uit Buitenland

Israëlische president Herzog bedankt militairen, burgers en de VS

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft de militairen en burgers in het land en de VS bedankt voor hun inzet bij de Iraanse aanvallen op Israël. Hij sprak zijn dank uit aan "een coalitie van naties geleid door de VS en president Biden".

8 minuten geleden
Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

38 minuten geleden
VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

44 minuten geleden
Trump haalt uit naar 'corrupte' rechter in zwijggeldzaak

SCHNECKSVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die gaat over zijn eerste strafzaak. Hij omschreef rechter Juan Merchan op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania als slinks en corrupt.

52 minuten geleden
Japan veroordeelt Iraanse vergeldingsaanvallen sterk

TOKIO (ANP/RTR) - Japan noemt de Iraanse vergeldingsaanvallen op Israël een escalatie, die de toestand in het Midden-Oosten verergert. Iran heeft als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus veel raketten en drones op Israël afgeschoten. Japan veroordeelt dat en vindt vrede en stabiliteit belangrijk, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio.

1 uur geleden
Israël zegt dat Hamas voorstel voor bestand heeft afgewezen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël zegt dat Hamas het meest recente voorstel heeft afgewezen voor een bestand in de Gazastrook. Dat betekent dat Israël zijn doelen in dat gebied ongeremd blijft nastreven, meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden
EU-topvrouw veroordeelt aanval Iran op Israël

BRUSSEL (ANP) - EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft de aanval van Iran op Israël scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie eist dat de Iraniërs en hun bondgenoten de beschietingen meteen staken.

1 uur geleden