Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

BERLIJN (ANP) - Laschet, Scholz of toch maar Baerbock. Duitse kiezers kiezen zondag een nieuw parlement en beslissen daarmee ook wie het land gaat leiden nu Angela Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten.

De ruim 60 miljoen stemgerechtigden kunnen tussen 08.00 en 18.00 uur hun stem uitbrengen. Na het sluiten van de stembussen komen media met exitpolls en krijgen Duitsers alvast een eerste indruk van hoe de verkiezingsuitslag er ongeveer uit komt te zien.

Hoewel Merkel heeft aangegeven niet verder te willen als regeringschef, hoeven de Duitsers voorlopig nog geen afscheid van haar te nemen. Ze blijft aan als bondskanselier tot een nieuwe regering is gevormd. Dat kan nog weken of zelfs maanden duren.

Favoriet

De twee partijen die aan kop gaan in de peilingen, zitten nu ook al samen in een regering. De sociaaldemocratische SPD van minister van Financiën Olaf Scholz lijkt momenteel het populairst, maar wordt op de hielen gezeten door het samenwerkingsverband van de conservatieve zusterpartijen CDU/CSU. Die hebben Armin Laschet naar voren geschoven om Merkel op te volgen.

Dat Scholz in de dagen voor de verkiezingen gezien zou worden als favoriet, was enkele maanden geleden nog onwaarschijnlijk. Annalena Baerbock van De Groenen leek in het voorjaar even de grote uitdager op links te worden, maar haar klimaatpartij zakte later weg in de peilingen.

Profiteren van chaotische campagnes

Scholz lijkt te profiteren van de soms chaotische campagnes van zijn rivalen. De populariteit van Baerbock had te lijden onder een aantal incidenten. Zo ontstond discussie over de juistheid van haar cv en ze kreeg het verwijt dat ze plagiaat had gepleegd in een boek.

Ook de campagne van Laschet verliep verre van vlekkeloos. Zijn imago liep een deuk op toen hij na de watersnood in zijn deelstaat Noordrijn-Westfalen het rampgebied bezocht. Hij werd daar lachend en kletsend gefilmd terwijl op de voorgrond president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven uitsprak met de slachtoffers.

Onverantwoorde financiële risico's

Merkel zag zich genoodzaakt haar partijgenoot te hulp te schieten en voert zaterdag campagne voor Laschet in Aken. Ze heeft kiezers tijdens een eerdere campagnebijeenkomst voorgehouden dat ze met een stem op Scholz een linkse regering mogelijk kunnen maken van de SPD, De Groenen en de uiterst linkse partij Die Linke. Zo'n coalitie zou volgens haar met "onverantwoorde financiële risico's" gepaard gaan.

Scholz heeft duidelijk gemaakt een regering met De Groenen wel te zien zitten, maar het is onwaarschijnlijk dat de twee linkse partijen genoeg zetels krijgen voor een parlementaire meerderheid. Hij sloot tijdens een recent debat niet expliciet uit dat hij weer met CDU/CSU in een regering stapt, maar zei wel dat "de meeste kiezers de CDU in de oppositie willen zien".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Britse politie ziet moord parlementslid als terreurdaad

LONDEN (ANP) - De Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess als een terreurdaad. Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei in de nacht van vrijdag op zaterdag in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.

2 uur geleden
IS claimt verantwoordelijkheid dodelijke aanslag Kandahar

KANDAHAR (ANP) - Islamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van haar aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.

2 uur geleden
Amerikaanse experts positief over boostershot Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP) - Onafhankelijke deskundigen die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, zijn unaniem positief over een boostershot met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen. Mensen ouder dan 18 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor zo'n extra prik, minstens twee maanden na de eerste inenting, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden
Tsjechische premier wil geen nieuwe regering vormen

PRAAG (ANP/BLOOMBERG) - De Tsjechische premier Andrej Babis wil geen nieuwe regering vormen en zegt bereid te zijn de oppositie in te gaan. Volgens persbureau CTK wil hij de vijf partijen die een alliantie vormden tegen hem de kans geven.

8 uur geleden
Girl with Balloon van Banksy voor 3,1 miljoen pond geveild

LONDEN (ANP/AFP) - Een van de beroemdste kunstwerken van de Britse artiest Bansky is vrijdag geveild voor 3,1 miljoen pond (3,7 miljoen euro). Het gaat om een versie van Girl with Balloon waarin het meisje en de ballon op twee verschillende doeken zijn afgebeeld. Veilinghuis Christie's zei eerder dat het werk 4,1 miljoen euro moest opbrengen.

10 uur geleden
Verdachten aanwezig bij eerste zitting zaak ingestorte brug Genua

GENUA (ANP/DPA) - De verdachten in de zaak over de ingestorte brug in Genua hebben vrijdag de eerste zitting in de rechtbank in de Italiaanse havenstad bijgewoond. Twee bedrijven en 59 individuen worden verdacht van onder meer dood door schuld door nalatigheid en het vervalsen van rapporten. Bij het instorten van de brug op 14 augustus 2018 kwamen 43 mensen om het leven.

10 uur geleden
EU en China willen snel een top beleggen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de Europese Unie en China willen snel weer een gezamenlijke top beleggen. De twee economische grootmachten, die de afgelopen tijd meermaals onvriendelijkheden uitwisselden, hebben elkaar al jaren niet op zo'n hoog niveau ontmoet.

11 uur geleden