Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

BERLIJN (ANP) - Laschet, Scholz of toch maar Baerbock. Duitse kiezers kiezen zondag een nieuw parlement en beslissen daarmee ook wie het land gaat leiden nu Angela Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten.

De ruim 60 miljoen stemgerechtigden kunnen tussen 08.00 en 18.00 uur hun stem uitbrengen. Na het sluiten van de stembussen komen media met exitpolls en krijgen Duitsers alvast een eerste indruk van hoe de verkiezingsuitslag er ongeveer uit komt te zien.

Hoewel Merkel heeft aangegeven niet verder te willen als regeringschef, hoeven de Duitsers voorlopig nog geen afscheid van haar te nemen. Ze blijft aan als bondskanselier tot een nieuwe regering is gevormd. Dat kan nog weken of zelfs maanden duren.

Favoriet

De twee partijen die aan kop gaan in de peilingen, zitten nu ook al samen in een regering. De sociaaldemocratische SPD van minister van Financiën Olaf Scholz lijkt momenteel het populairst, maar wordt op de hielen gezeten door het samenwerkingsverband van de conservatieve zusterpartijen CDU/CSU. Die hebben Armin Laschet naar voren geschoven om Merkel op te volgen.

Dat Scholz in de dagen voor de verkiezingen gezien zou worden als favoriet, was enkele maanden geleden nog onwaarschijnlijk. Annalena Baerbock van De Groenen leek in het voorjaar even de grote uitdager op links te worden, maar haar klimaatpartij zakte later weg in de peilingen.

Profiteren van chaotische campagnes

Scholz lijkt te profiteren van de soms chaotische campagnes van zijn rivalen. De populariteit van Baerbock had te lijden onder een aantal incidenten. Zo ontstond discussie over de juistheid van haar cv en ze kreeg het verwijt dat ze plagiaat had gepleegd in een boek.

Ook de campagne van Laschet verliep verre van vlekkeloos. Zijn imago liep een deuk op toen hij na de watersnood in zijn deelstaat Noordrijn-Westfalen het rampgebied bezocht. Hij werd daar lachend en kletsend gefilmd terwijl op de voorgrond president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven uitsprak met de slachtoffers.

Onverantwoorde financiële risico's

Merkel zag zich genoodzaakt haar partijgenoot te hulp te schieten en voert zaterdag campagne voor Laschet in Aken. Ze heeft kiezers tijdens een eerdere campagnebijeenkomst voorgehouden dat ze met een stem op Scholz een linkse regering mogelijk kunnen maken van de SPD, De Groenen en de uiterst linkse partij Die Linke. Zo'n coalitie zou volgens haar met "onverantwoorde financiële risico's" gepaard gaan.

Scholz heeft duidelijk gemaakt een regering met De Groenen wel te zien zitten, maar het is onwaarschijnlijk dat de twee linkse partijen genoeg zetels krijgen voor een parlementaire meerderheid. Hij sloot tijdens een recent debat niet expliciet uit dat hij weer met CDU/CSU in een regering stapt, maar zei wel dat "de meeste kiezers de CDU in de oppositie willen zien".

Meer uit Buitenland

VS steunen Oekraïne met nieuw wapenpakket van 1,1 miljard dollar

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten bereiden een nieuw wapenpakket voor ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. Volgens Amerikaanse officials wordt de steun binnen enkele dagen officieel aangekondigd.

20 minuten geleden
Russen claimen grote overwinning in referenda

MOSKOU (ANP/DPA) - Nadat in drie bezette regio's in Oekraïne alle stemmen zijn geteld in de referenda over aansluiting bij Rusland, claimen Russische officials dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev volgens persbureau TASS.

2 uur geleden
Dochter van Iraanse ex-president aangehouden

TEHERAN (ANP/AFP) - In Iran is dinsdag de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani opgepakt omdat ze tot protesten zou hebben aangezet, meldde het Iraanse persbureau Tasnim. "Faezeh Hashemi is gearresteerd in het oosten van Teheran door veiligheidsagenten omdat ze relschoppers tot straatprotesten heeft aangezet."

2 uur geleden
Florida bereidt zich voor op orkaan Ian

TAMPA (ANP/RTR) - Florida zet zich schrap voor de orkaan Ian, die naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan de westkust van de Amerikaanse staat aan land zal gaan. Circa 2,5 miljoen inwoners kregen het bevel of de waarschuwing om te evacueren.

3 uur geleden
Saudische kroonprins Bin Salman nu ook premier

RIYAD (ANP/RTR) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is nu ook premier van het land, een post die gewoonlijk bezet wordt door de koning. Het Saudische staatspersbureau publiceerde dinsdag een koninklijk besluit met wijzigingen in het kabinet.

5 uur geleden
Russische dienstweigeraars van harte welkom in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.

6 uur geleden
Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

WARSCHAU (ANP) - Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

7 uur geleden