Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsers hebben weinig vertrouwen in krijgsmacht

Duitsers hebben weinig vertrouwen in krijgsmacht

BERLIJN (ANP) - Slechts één op drie Duitsers heeft vertrouwen in de Bundeswehr, de Duitse krijgsmacht. Met name op het gebied van materieel zijn er grote zorgen, zo komt naar voren uit onderzoek in opdracht van de Duitse publieke omroep ARD.

Slechts 8 procent van de respondenten vindt het huidige militaire materieel toereikend om een mogelijke aanval op NAVO-grondgebied af te slaan. Toch zijn de Leopard 2-tanks die door verschillende landen aan Oekraïne worden geleverd en als een van de beste tanks ter wereld worden gezien van Duitse makelij. Van de ondervraagden denkt 38 procent dat de Bundeswehr in staat is samen met haar partners zo'n aanval af te slaan.

Daarnaast meent 60 procent dat de Duitse strijdmacht in de eigen gelederen onvoldoende optreedt tegen extreemrechtse ideeën. Onder de vermeende samenzweerders van een recente extreemrechtse poging tot staatsgreep in Duitsland bevonden zich een Duitse militair en meerdere reservisten.

In de Duitse strijdmacht als geheel heeft slechts 35 procent van de bevraagden echt vertrouwen. De resultaten zijn volgens de ARD de slechtste sinds 1998, toen zulke onderzoeken voor het eerst plaatsvonden. In 2020 had nog 59 procent veel of zeer veel vertrouwen in de Bundeswehr.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 30 januari en 1 februari en had 1328 respondenten en een foutmarge van twee tot drie procentpunten.

Meer uit Buitenland

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

1 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

3 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

5 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

5 uur geleden
The Telegraph: Joe Biden niet naar kroning Charles

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden komt volgende maand hoogstwaarschijnlijk niet naar de kroning van koning Charles. Bronnen zeggen tegen The Telegraph dat hij "niet wordt verwacht" en dat er in zijn plaats een delegatie wordt gestuurd. Mogelijk komt Bidens vrouw Jill wel naar Londen.

6 uur geleden
Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

9 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

12 uur geleden