Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Duitser speelde informatie over Bondsdag door aan Moskou'

'Duitser speelde informatie over Bondsdag door aan Moskou'

KARLSRUHE (ANP) - De Duitse autoriteiten vervolgen een man die informatie over het parlementsgebouw zou hebben doorgespeeld naar Rusland. Verdachte Jens F. wordt verdacht van spionage.

De Duitse verdachte had via zijn werk toegang tot plattegronden van de Bondsdag in Berlijn. Hij werkte voor een bedrijf dat daar elektronische apparatuur moest inspecteren. F. zou digitale bestanden met informatie over het gebouw op een gegevensdrager hebben gezet. Die overhandigde hij volgens aanklagers aan een medewerker van de Russische ambassade, die ook actief zou zijn voor militaire inlichtingendienst GROe.

Ook in andere Europese landen zijn Russische ambassademedewerkers in verband gebracht met spionage. Nederland wees eind vorig jaar om die reden twee Russische diplomaten uit. Die zouden zich bezig hebben gehouden met spionage in de Nederlandse hightechsector. Rusland besloot vervolgens om ook twee Nederlandse diplomaten weg te sturen.

Cyberaanval

Het is niet de eerste keer dat Russische inlichtingendiensten in verband zijn gebracht met spionage in de Bondsdag. Dat gebeurde ook al na een cyberaanval in 2015. Hackers kregen toen toegang tot computersystemen van het parlement. Een nieuwe spionagerel kan de relatie tussen Berlijn en Moskou verder onder druk zetten.

Duitsland en Rusland liggen al met elkaar overhoop over de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Die onderging vorig jaar een medische behandeling in Berlijn nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd met een zenuwgif. De Russische autoriteiten arresteerden Navalni toen hij in januari terugkeerde naar Moskou. Duitsland eiste daarop zijn onmiddellijke vrijlating.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

1 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

2 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

2 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

3 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

3 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

5 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

7 uur geleden