Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse veiligheidsdienst vindt Pegida extremistisch

Duitse veiligheidsdienst vindt Pegida extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA/AFP) - De Pegida-protestbeweging tegen de islamisering van het Westen is door de veiligheidsdienst van de Oost-Duitse deelstaat Saksen als "bewezen extremistisch" bestempeld. Pegida, dat zich naar Nederland en andere landen verspreidde, werd in de herfst van 2014 in de Saksische hoofdstad Dresden opgericht.

Volgens de regionale inlichtingendienst is inmiddels voldoende aangetoond dat de zogenoemde Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland zich in de loop der jaren tot een ongrondwettelijke beweging hebben ontwikkeld. Aangezien Pegida bekende rechtsextremisten regelmatig een openbaar platform biedt voor standpunten en ideologieën die indruisen tegen de grondwet, werkt de beweging als een "scharnier" tussen extremisten en niet-extremisten.

Rechts-extremistische ideeën dringen zo steeds dieper door tot in het hart van de samenleving. Dat vormt op den duur "een ernstige bedreiging voor onze vrije en democratische sociale orde", waarschuwt de dienst. Alle personen en activiteiten van Pegida in Saksen worden vanaf nu in de gaten gehouden, behalve degenen die slechts deelnemen aan vreedzame betogingen. Eerder was Pegida in onder meer de deelstaat Beieren als extremistisch geclassificeerd.

Meer uit Buitenland

Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

1 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

1 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

8 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

8 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

9 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

11 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

11 uur geleden