Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse vakbondsfederatie bevreesd voor energiecrisis

Duitse vakbondsfederatie bevreesd voor energiecrisis

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende topsectoren in Duitsland kunnen grote problemen krijgen als gevolg van de verminderde aanvoer van Russisch aardgas. Daarvoor waarschuwde de hoogste vakbondsfunctionaris van de grootste economie van Europa voorafgaand aan crisisbesprekingen met bondskanselier Olaf Scholz die maandag op de planning staan.

"Door het tekort aan gas dreigen hele industrietakken definitief in te storten, zoals de aluminium-, glas- en de chemische industrie", zei Yasmin Fahimi, het hoofd van de Duitse vakbondsfederatie DGB, in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag. "Zo'n ineenstorting zou enorme gevolgen hebben voor de hele economie en de werkgelegenheid in Duitsland."

De energiecrisis drijft de inflatie volgens haar nu al naar recordhoogten. Ze roept op tot een prijsplafond voor energie voor huishoudens. "De stijgende kosten voor CO2-uitstoot betekenen nog meer lasten voor huishoudens en bedrijven", vervolgt Fahimi. Daarbij zou de crisis ook kunnen leiden tot sociale onrust.

Minister van Economie Robert Habeck zei zaterdag dat de regering werkt aan maatregelen om de stijgende kosten aan te pakken. Details over die plannen gaf hij niet. Eerder waarschuwde hij dat de druk op de Russische gasleveringen tot nog meer onrust zou kunnen leiden over hele breedte van de economie.

Rusland heeft de leveringen via de Nord Stream-pijpleiding met 60 procent verminderd en het is de bedoeling dat de pijpleiding deze maand volledig wordt stilgelegd voor onderhoud. Duitsland betwijfelt of leveringen via Nord Stream daarna zullen worden hervat.

Meer uit Financieel

ABN AMRO laat weten of de bank profiteert van gestegen rente

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk minder winst in de boeken gezet dan een jaar terug. Dat voorspellen analisten die de bank zelf heeft geraadpleegd in doorsnee. Het financiële concern presenteert woensdagochtend zijn resultaten over de voorbije maanden. Daarbij is het onder meer de vraag of ABN AMRO heeft weten te profiteren van de gestegen rentes.

3 uur geleden
Aandacht voor inflatie en bol.com bij cijfers Ahold Delhaize

ZAANDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize maakt bekend hoe zijn winkelketens in het tweede kwartaal hebben gepresteerd. Daarbij wordt ook duidelijk in hoeverre het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com last heeft gehad van de inflatie. Een deel van de hogere kosten wisten de winkels door te berekenen aan de klant, maar analisten gaan er vanuit dat alle extra uitgaven aan inkoop, vervoer, personeel en energie ook een hap nemen uit de winstmarges.

3 uur geleden
Bloomberg: justitie VS begint zaak tegen Google om advertenties

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.

8 uur geleden
Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.

8 uur geleden
Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

9 uur geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

11 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

11 uur geleden