Duitse treinstaking geeft overlast voor reizigers en bedrijven
AMSTERDAM (ANP) - De staking die Duitse treinmachinisten hebben aangekondigd, wordt voelbaar voor reizigers die vanuit Nederland naar Duitsland reizen. Vermoedelijk krijgen ook bedrijven die goederen vervoeren met de staking te maken, schat ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex in. Veel is daarbij nog onzeker.
Voor treinreizigers is inmiddels duidelijk dat reizen op woensdag en donderdag lastig wordt. De internationale trein van Amsterdam naar Frankfurt rijdt zijn normale dienstregeling, maar reizigers die naar Berlijn willen komen niet verder dan Bad Bentheim. De internationale trein naar Basel rijdt de komende dagen op zijn beurt maar tot Keulen.
De nachttrein van en naar Wenen vertrekt helemaal niet op woensdag en donderdag. Ook de trein die dinsdag zou vertrekken, gaat niet. NS Internationaal kan nog niet vertellen of reizigers vrijdag weer met de nachttrein naar de Oostenrijkse hoofdstad kunnen.
Omboeken
NS Internationaal raadt reizigers met bestemming Duitsland dan ook aan zich goed voor te bereiden. Mensen die voor de komende twee dagen geboekt hebben, kunnen hun ticket omboeken naar een andere datum. Ook kunnen ze kosteloos annuleren.
Voor goederenvervoer is de situatie lastiger. Vervoerder DB Cargo kan bijvoorbeeld nog niet zeggen of er verstoringen optreden. "We hebben onze klanten laten weten dat de staking aangekondigd is en tot problemen kan leiden", aldus een woordvoerder. De Nederlandse machinisten van DB Cargo rijden tot ver in het Ruhrgebied voordat er een Duitse collega bij komt, wat kan helpen bij het voorkomen van verstoringen. Andersom rijden Duitse machinisten echter ook helemaal tot Rotterdam.
Evofenedex verwacht wel dat er verstoringen optreden. "Het is weer een probleem in de leveringsketen. Eerst al corona en de containertekorten en nu dit", somt een woordvoerster op. "Dat is heel schadelijk voor het bedrijfsleven en Nederlandse bedrijven hebben part noch deel aan dit conflict."
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken van de concurrentiekracht van de bankensector. Dit lijkt volgens financieel persbureau Bloomberg het nieuwste teken van een wereldwijde politieke verschuiving waarbij economische groei voorrang krijgt boven regelgeving.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Gamesbedrijf Ubisoft heeft vrijdag op de beurs in Parijs meer dan 33 procent aan beurswaarde gewonnen. Beleggers reageerden enthousiast op een gerucht dat grote aandeelhouders van het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen overwegen het bedrijf helemaal over te nemen.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Ryanair zich wel aan de regels houdt rond de verwerking van persoonsgegevens. Aanleiding zijn klachten van klanten die extra identiteitscontroles moesten ondergaan voor tickets die ze via externe boekingswebsites hadden gekocht.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Ubisoft verdwijnt binnenkort mogelijk van de beurs in Parijs. Grote aandeelhouders van de Franse uitgever en ontwikkelaar van games kijken volgens financieel persbureau Bloomberg naar hun opties, nadat het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde heeft verloren door tegenvallende verkopen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
6 uur geleden