
Duitse treinmachinisten gaan staken vanwege loonconflict
BERLIJN (ANP/DPA/RTR/AFP) - Duitse treinmachinisten gaan deze week staken. Vakbond GDL kondigde die staking, waarmee de machinisten hun eis voor een beter loon kracht willen bijzetten, aan nadat de machinisten met overgrote meerderheid voor zo'n actie hadden gestemd. Zowel treinreizigers als het goederenvervoer krijgen last van de actie die tot vrijdagochtend duurt.
De staking begint dinsdag om 19.00 uur bij het goederenvervoer. Vanaf 02.00 uur staken ook de machinisten op passagierstreinen voor 48 uur. Daarmee wil de vakbond naar eigen zeggen het weekend- en vakantieverkeer ontlasten.
Spoorbedrijf Deutsche Bahn rekent erop dat woensdag en donderdag slechts een kwart van de treinen rijden. Daarbij richt het bedrijf zich op veelgebruikte lijnen zoals tussen Berlijn en het westen van het land en tussen Hamburg en Frankfurt. Ook verbindingen met luchthavens en grote overstapstations krijgen prioriteit. Deutsche Bahn roept reizigers op om hun geplande trip uit te stellen als dat mogelijk is.
Klap in het gezicht
Het conflict draait om een loonsverhoging in twee stappen van in totaal 3,2 procent. Dat eist GDL en heeft Deutsche Bahn ook geboden. Er is alleen onenigheid over de momenten waarop de loonsverhogingen in zouden gaan. Bovendien wil GDL een eenmalige bonus van 600 euro voor het personeel.
Deutsche Bahn veroordeelde de staking en noemde die "een klap in het gezicht" voor reizigers. Het Duitse spoorwegbedrijf lijdt door de coronamaatregelen verlies op het passagiersvervoer. Bovendien moet het bedrijf tientallen kilometers spoorweg herstellen die door de recente overstromingen beschadigd zijn geraakt.
Ook voor de industrie is de staking slecht nieuws. Bedrijven hebben al moeite om alle grondstoffen en goederen tijdig op de juist plek te krijgen en de staking zorgt weer voor nieuwe problemen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
7 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
8 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
12 uur geleden