Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse stroomproductie uit hernieuwbare bronnen gestegen in 2022

Duitse stroomproductie uit hernieuwbare bronnen gestegen in 2022

BERLIJN (ANP/RTR) - De stroomproductie in Duitsland uit hernieuwbare bronnen is dit jaar gestegen, maar ligt nog wel ruim onder de doelstelling voor 2030. Volgens het Duitse milieuagentschap Umweltbundesamt zal dit jaar 46 procent van het Duitse stroomverbruik uit duurzame bronnen komen, tegen 41 procent een jaar eerder. In 2030 moet dat minstens 80 procent zijn.

Het grootste deel van die elektriciteit komt uit parken voor zonnepanelen en windmolens. Met name bij zonne-energie was een duidelijke plus te zien, geholpen door de aanleg van meer zonnepanelen en zeer zonnig weer, aldus het agentschap. Bij windenergie was de productie wat minder dan de piek in 2020. Dat komt juist omdat minder nieuwe turbines werden geïnstalleerd en verouderde molens buiten gebruik werden gesteld. Andere hernieuwbare bronnen zijn bijvoorbeeld waterkracht en geothermische energie.

Duitsland is de overgang naar duurzame energiebronnen aan het versnellen om zo de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen af te bouwen. Zo moeten nog meer windmolens op land aangelegd worden. Nu is slechts 0,8 procent van het Duitse grondgebied aangewezen voor de bouw van windmolens en Berlijn wil dat de regels voor die aanleg worden versoepeld. Nu stuiten nieuwe windparken geregeld op lokale weerstand, met langdurige procedures tot gevolg.

In Nederland moet in 2030 minstens 70 procent van de stroom uit duurzame bronnen worden opgewekt. In 2021 was ongeveer 33 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik hernieuwbaar.

Meer uit Financieel

Duits postorderbedrijf Otto meldt voor tweede jaar op rij verlies

HAMBURG (ANP/DPA) - Het Duitse retailconcern Otto Group heeft voor het tweede jaar op rij verlies geleden. Het in Hamburg gevestigde concern leed in het gebroken boekjaar 2023-2024 een verlies van 426 miljoen euro, na een verlies van 413 miljoen euro een jaar eerder.

19 minuten geleden
Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting door algoritme

SEATTLE (ANP) - Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme managers en werknemers.

50 minuten geleden
Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

1 uur geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

1 uur geleden
Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

1 uur geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

1 uur geleden
Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

FRANKFURT (ANP/DPA) - De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

2 uur geleden