Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse stroomproductie uit hernieuwbare bronnen gestegen in 2022

Duitse stroomproductie uit hernieuwbare bronnen gestegen in 2022

BERLIJN (ANP/RTR) - De stroomproductie in Duitsland uit hernieuwbare bronnen is dit jaar gestegen, maar ligt nog wel ruim onder de doelstelling voor 2030. Volgens het Duitse milieuagentschap Umweltbundesamt zal dit jaar 46 procent van het Duitse stroomverbruik uit duurzame bronnen komen, tegen 41 procent een jaar eerder. In 2030 moet dat minstens 80 procent zijn.

Het grootste deel van die elektriciteit komt uit parken voor zonnepanelen en windmolens. Met name bij zonne-energie was een duidelijke plus te zien, geholpen door de aanleg van meer zonnepanelen en zeer zonnig weer, aldus het agentschap. Bij windenergie was de productie wat minder dan de piek in 2020. Dat komt juist omdat minder nieuwe turbines werden geïnstalleerd en verouderde molens buiten gebruik werden gesteld. Andere hernieuwbare bronnen zijn bijvoorbeeld waterkracht en geothermische energie.

Duitsland is de overgang naar duurzame energiebronnen aan het versnellen om zo de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen af te bouwen. Zo moeten nog meer windmolens op land aangelegd worden. Nu is slechts 0,8 procent van het Duitse grondgebied aangewezen voor de bouw van windmolens en Berlijn wil dat de regels voor die aanleg worden versoepeld. Nu stuiten nieuwe windparken geregeld op lokale weerstand, met langdurige procedures tot gevolg.

In Nederland moet in 2030 minstens 70 procent van de stroom uit duurzame bronnen worden opgewekt. In 2021 was ongeveer 33 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik hernieuwbaar.

Meer uit Financieel

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

8 minuten geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

57 minuten geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

2 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

3 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

4 uur geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

4 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

5 uur geleden