Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse staten: geef meer mensen toegang tot vaccin AstraZeneca

Duitse staten: geef meer mensen toegang tot vaccin AstraZeneca

FRANKFURT (ANP/RTR) - Leiders van meerdere Duitse deelstaten hebben opgeroepen ook jongere mensen in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat middel blijft nu op de plank liggen. Dat komt onder meer doordat sommige Duitsers die in aanmerking komen voor het vaccin liever een ander middel willen.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid maakte afgelopen week bekend dat pas 15 procent van de beschikbare doses AstraZeneca waren gebruikt. Sommige Duitsers zouden vrezen dat het middel minder effectief is dan andere vaccins of maken zich zorgen over bijwerkingen. De Europese toezichthouder EMA zegt dat het middel veilig is.

De premiers van deelstaten Baden-Württemberg, Beieren en Saksen vinden dat richtlijnen voor het gebruik van het vaccin versoepeld moeten als doses voor oudere Duitsers niet worden gebruikt. "We kunnen het ons niet permitteren het niet te gebruiken omdat sommige mensen die er recht op hebben het afwijzen", zei premier Winfried Kretschmann van Baden-Württemberg tegen Welt am Sonntag.

Beperkt aantal ouderen

Bejaarde Duitsers worden momenteel al ingeënt met andere vaccins. Dat komt omdat experts van de overheid hebben aanbevolen het middel van AstraZeneca alleen te gebruiken bij mensen tussen de 18 en 64. De achterliggende reden is dat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep.

De landelijke autoriteiten hebben Duitsers aangemoedigd zich te laten inenten me het middel van AstraZeneca. De topman van gezondheidsinstituut RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, zei vrijdag dat uit data uit Israël en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het middel "heel erg effectief" is. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn noemde het vaccin "veilig en effectief".

Meer uit Buitenland

Premier Estland: Rutte zou alweer vierde NAVO-topman uit NL zijn

TALLINN (ANP) - Premier Kaja Kallas van Estland heeft kanttekeningen geplaatst bij de kandidatuur van Mark Rutte om topman te worden voor de NAVO. Ze noemt het belangrijk dat de volgende secretaris-generaal uit een land komt dat voldoet aan de NAVO-norm om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie.

1 uur geleden
Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

3 uur geleden
Tsjechisch lagerhuis stemt tegen legalisering homohuwelijk

PRAAG (ANP) - Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft woensdag een voorstel tot legalisering van het homohuwelijk afgewezen. Het huis stemde wel voor het toestaan van gezamenlijke adoptie door homostellen, mits een van de partners de biologische ouder van het te adopteren kind is.

5 uur geleden
Palestijnen melden tientallen doden door aanvallen Israël in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische luchtaanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag minstens 25 mensen gedood in de vluchtelingenkampen Nuseirat en Bureij in centraal Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

6 uur geleden
Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

7 uur geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

8 uur geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

8 uur geleden