Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse staten: geef meer mensen toegang tot vaccin AstraZeneca

Duitse staten: geef meer mensen toegang tot vaccin AstraZeneca

FRANKFURT (ANP/RTR) - Leiders van meerdere Duitse deelstaten hebben opgeroepen ook jongere mensen in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat middel blijft nu op de plank liggen. Dat komt onder meer doordat sommige Duitsers die in aanmerking komen voor het vaccin liever een ander middel willen.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid maakte afgelopen week bekend dat pas 15 procent van de beschikbare doses AstraZeneca waren gebruikt. Sommige Duitsers zouden vrezen dat het middel minder effectief is dan andere vaccins of maken zich zorgen over bijwerkingen. De Europese toezichthouder EMA zegt dat het middel veilig is.

De premiers van deelstaten Baden-Württemberg, Beieren en Saksen vinden dat richtlijnen voor het gebruik van het vaccin versoepeld moeten als doses voor oudere Duitsers niet worden gebruikt. "We kunnen het ons niet permitteren het niet te gebruiken omdat sommige mensen die er recht op hebben het afwijzen", zei premier Winfried Kretschmann van Baden-Württemberg tegen Welt am Sonntag.

Beperkt aantal ouderen

Bejaarde Duitsers worden momenteel al ingeënt met andere vaccins. Dat komt omdat experts van de overheid hebben aanbevolen het middel van AstraZeneca alleen te gebruiken bij mensen tussen de 18 en 64. De achterliggende reden is dat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. Daardoor was niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep.

De landelijke autoriteiten hebben Duitsers aangemoedigd zich te laten inenten me het middel van AstraZeneca. De topman van gezondheidsinstituut RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, zei vrijdag dat uit data uit Israël en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het middel "heel erg effectief" is. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn noemde het vaccin "veilig en effectief".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Wind 1 maand geleden
Die zijn helemaal van de pot gerukt,dit middel staat bekend als slecht en onbetrouwbaar,zeker wat bijwerkingen betreft,die denken opgeruimd staat netjes zeker.

Meer uit Buitenland

Lockdown Curaçao verlengd tot 30 april

WILLEMSTAD (ANP) - De lockdown op Curaçao, die geldt sinds 24 maart, wordt verlengd tot 30 april. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt. Dat betekent dat de avondklok van 19.00 uur tot 04.30 uur nog de hele maand blijft gelden. Ook mogen alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, de deuren openen.

40 minuten geleden
Von der Leyen krijgt haar eerste prik, van Pfizer/BioNTech

BRUSSEL (ANP/DPA) - Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar eerste Covid-19-vaccin toegediend gekregen. De 62-jarige Duitse twitterde opgetogen foto's van de inenting en een pleister met de EU-vlag die daarna op haar arm was geplakt. Volgens haar woordvoerder ging het om een vaccin van de Amerikaans-Duitse farmaceut Pfizer/BioNTech.

2 uur geleden
Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

MINNEAPOLIS (ANP/AFP/RTR) - De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

3 uur geleden
Controversiële veiligheidswet goedgekeurd in parlement Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de controversiële veiligheidswet die de veiligheid van de politie moet vergroten. Daarin wordt onder meer het kwaadwillig helpen identificeren van politieagenten strafbaar gesteld. Vanwege onvrede vanuit de bevolking is de inhoud van de wet deels aangepast, maar er is nog altijd kritiek.

4 uur geleden
VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

5 uur geleden
Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

KABUL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is in Afghanistan aangekomen voor gesprekken over de terugtrekking van de troepen. Hij legt de Afghaanse regering de plannen voor om vanaf mei tot 11 september alle Amerikaanse militairen terug te trekken. Ook strijdkrachten van buitenlandse partners bij het militaire ingrijpen in het land zullen vertrekken.

6 uur geleden
'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel.

6 uur geleden