Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse staat Saarland stopt na Pasen met lockdown

Duitse staat Saarland stopt na Pasen met lockdown

SAARBRÜCKEN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse deelstaat Saarland stopt na Pasen met de lockdown. Bioscopen, sportcentra en restaurants met buitenruimte mogen dan de deuren weer openen, zegt de premier van de regio met ongeveer een miljoen inwoners. Mensen kunnen met een negatieve uitslag van een snelle coronatest weer gaan deelnemen aan het openbaar leven, schrijven lokale media.

Het kleine Saarland, dat grenst aan Luxemburg en Frankrijk, wordt daarmee de eerste Duitse staat die de lockdown onder voorwaarden beëindigt. Dat gebeurt vanaf 6 april. In lokale media wordt al geschreven over een "Saarland-Model". Premier Tobias Hans, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel, maakte ook bekend dat openbare bijeenkomsten met maximaal tien personen na de paasperiode weer worden toegestaan.

Duitsland zit sinds medio december in lockdown. Die wordt steeds met enkele weken verlengd. Merkel zag zich deze week genoodzaakt om plannen terug te draaien voor een nog strengere 'paaslockdown', waarbij vrijwel alle winkels moesten sluiten en religieuze diensten via internet moesten plaatsvinden. Op die plannen kwam veel kritiek. De bondskanselier bood later excuses aan en zei een fout te hebben gemaakt.

Eigen beleid

De lockdown loopt in Duitsland in principe tot 18 april. Staten hebben echter verregaande bevoegdheden om hun eigen beleid te maken. Saarland behoort in Duitsland niet tot de regio's die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. De christendemocraat Hans zegt dat te hebben meegewogen bij zijn besluit om mensen weer meer vrijheid te geven. Na 18 april kan het beleid volgens hem mogelijk nog verder worden versoepeld.

Saarland kocht eerder in de pandemie miljoenen snelle coronatesten aan. Die worden gratis verstrekt op honderden plaatsen. Wie straks naar restaurants of bioscopen wil, heeft volgens premier Hans een negatieve testuitslag van diezelfde dag nodig. Zo'n sneltest kan volgens de politicus ook de weg vrijmaken voor andere activiteiten, zoals in de tuin barbecueën met buren of afspreken op een terras.

Hans waarschuwde wel dat versoepelingen ook weer teruggedraaid kunnen worden. Er wordt ingegrepen als het aantal besmettingen te snel stijgt.

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

1 dag geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

2 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

2 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

2 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

4 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

4 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

4 dagen geleden