Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse sport doet beroep op Merkel: buiten geen besmettingen

Duitse sport doet beroep op Merkel: buiten geen besmettingen

FRANKFURT (ANP) - De Duitse sportbonden hebben een gezamenlijk beroep gedaan op bondskanselier Angela Merkel om activiteiten in de buitenlucht weer toe te staan. Ze reageren daarmee op een open brief die een wetenschappelijke instelling onlangs aan de regeringsleider stuurde. "De angst dat corona zich via bijvoorbeeld het amateurvoetbal verspreidt is ongegrond", zegt Rainer Koch, vicevoorzitter van de Duitse voetbalbond en verantwoordelijk voor amateursport.

Hij beroept zich daarbij op de brief van de instelling GAeF, dat de invloed van aerosolen bij de verspreiding van het virus onderzocht. "Tot nu toe zijn al onze essentiële bevinden terzijde geschoven", zegt het bureau tegen Merkel. "In plaats daarvan worden symbolische maatregelen genomen, zoals het verplicht dragen van een masker tijdens het joggen. Met onze praktische adviezen wordt niets gedaan."

De overdracht van het virus vindt vrijwel zonder uitzondering binnenshuis plaats, benadrukten de onderzoekers. Koch: "De bal moet weer rollen. De georganiseerde verenigingen zijn een belangrijke baken in het leven van miljoenen mensen en geen bron van besmettingen. Wij zeggen dit al een jaar en het wordt tijd dat dit wordt erkend. De bewijzen voor onze stelling stapelen zich op."

De Nederlandse sportwereld wijst er ook al langere tijd op dat in elk geval buitensporten zonder restricties weer mogelijk moet zijn. De KNVB heeft zelfs al geopperd de jeugd in elk geval toestemming te geven op de fiets naar het complex van een tegenstander te laten gaan. Ook dit mag vooralsnog niet.

Tegengeluiden zijn er echter ook. Andrew Lichtenberg, hoofdarts van de Duitse atletiekbond: "Ik zou niets liever willen dan de mensen weer te zien sporten. De onderzoeksresultaten wijzen erop dat het wellicht kan. Aan de andere kant heb ik ook twijfels. Nieuwe mutaties van het virus zijn agressiever en hoe die zich precies in de buitenlucht gedragen, weten we niet. Daarom moeten we met de versoepelingen heel bedachtzaam te werk gaan."

In Duitsland zijn 27 miljoen mensen op de een of andere manier betrokken bij sport.

Meer uit Sport

Talent Aldeguer kiest bij overstap naar MotoGP voor Ducati

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse motorrijder Fermin Aldeguer komt volgend jaar uit in de hoogste motorsportklasse MotoGP. Dat maakte de Italiaanse racestal Ducati bekend. Aldeguer (18) was afgelopen seizoen een opvallende verschijning in de Moto2. Hij won vijf grands prix en sloot het seizoen af als derde in de WK-stand.

15 minuten geleden
Ex-ijshockeyer Koltsov, partner van Sabalenka, plots overleden

MINSK (ANP/AFP) - Voormalig ijshockeyer Konstantin Koltsov, de vriend van de Belarussische tennisster Aryna Sabalenka, is op 42-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Belarussische ijshockeybond bevestigd. Koltsov "is plotseling overleden".

1 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp in Miami tegen Australiër Hijikata

MIAMI (ANP) - Botic van de Zandschulp neemt het in de eerste ronde van het masterstoernooi van Miami op tegen de Australiër Rinky Hijikata. Tallon Griekspoor heeft een bye in de eerste ronde en weet nog niet wie hij in de tweede ronde treft.

11 uur geleden
Wereldkampioen Van der Poel tot eind 2028 bij Alpecin-Deceuninck

HERENTALS (ANP) - Mathieu van der Poel heeft zijn verbintenis met wielerploeg Alpecin-Deceuninck verlengd tot eind 2028. De 29-jarige wereldkampioen op de weg en in het veld is dan achttien jaar bij de ploeg van de Belgische teambazen Christoph en Philip Roodhooft.

15 uur geleden
Wielerbond UCI keurt revolutionaire tijdrithelm Visma goed

AIGLE (ANP) - Wielerbond UCI heeft zijn goedkeuring gegeven aan de nieuwe, revolutionaire tijdrithelmen van de ploeg Visma - Lease a Bike, meldde Sporza. De ploeg introduceerde de nieuwe helmen onlangs tijdens de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice. Afgezien van veel hilariteit op sociale media zorgde de helm er ook voor dat de UCI nog een keer onderzoek ging doen.

16 uur geleden
Kunstrijdster Van Zundert ontbreekt op WK in Montréal

MONTRÉAL (ANP) - Lindsay van Zundert doet deze week niet mee aan de wereldkampioenschappen kunstrijden in Montréal in Canada. De 19-jarige Nederlandse heeft zich niet goed kunnen voorbereiden op het toernooi.

18 uur geleden
Japanse Dakar Rally-held Shinozuka (75) overleden

NAGANO (ANP/AFP) - Kenjiro Shinozuka, in 1997 de eerste Japanse winnaar van de Dakar Rally, is op 75-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. Dat meldden Japanse media.

19 uur geleden