Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland
ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.
"Vandaag zijn de besprekingen tussen TenneT Holding en Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), handelend namens de Duitse Bondsregering, over een volledige verkoop van TenneT Duitsland beëindigd", verklaart TenneT.
Vorige maand kondigde demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) al aan naar alternatieven voor de verkoop van TenneT Duitsland te kijken. Zo onderzoekt het kabinet of de Nederlandse staat als eigenaar van TenneT zelf kapitaal kan bijstorten. Maar ook een verkoop of gedeeltelijke verkoop aan een private partij of een beursgang van de Duitse activiteiten behoren tot de mogelijkheden.
160 miljard
"De Duitse overheid heeft toegezegd dergelijke alternatieve oplossingen te ondersteunen. In de tussentijd blijft TenneT zich volledig inzetten voor de uitvoering van haar grote investeringsplannen in beide landen", schrijft TenneT daarover. Het kabinet verstrekte begin dit jaar ook een lening van 25 miljard euro waarmee TenneT in 2024 en 2025 verder kan.
TenneT kocht in 2010 een hoogspanningsnet van het Duitse energieconcern E.ON, waarmee de beheerder er in één klap ruim 10.000 kilometer aan kabels over de grens bij kreeg. Maar nu bedrijven en huishoudens vergroenen en daardoor steeds meer elektriciteit gebruiken, moeten stroomnetten snel worden uitgebreid. TenneT zei onlangs daar de komende tien jaar 160 miljard euro in te investeren.
Gat van 60 miljard
Nederland wilde niet langer ook de financiële risico's dragen rond de investeringen in Duitsland. De Duitsers leken aanvankelijk bereid om zelf geld te steken in het stroomnet, maar de situatie werd lastiger toen een uitspraak van een grondwettelijk hof de coalitie met een gat van 60 miljard in de begroting opzadelde.
Eerder dit jaar zei TenneT nog dit jaar een deal te verwachten over de verkoop van Duitse onderdelen. Met zo'n verkoop zou 22 miljard euro gemoeid zijn, meldde persbureau Bloomberg eerder op basis van ingewijden. Het ministerie van Financiën wil niets zeggen over het prijskaartje van TenneT Duitsland.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen om een dreigend verbod in de Verenigde Staten af te wenden. Op 19 januari wordt de video-app verbannen uit Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt. De twee bedrijven eisten bij een rechter uitstel van dat verbod om een hoger beroep voor het Hooggerechtshof af te wachten, maar de rechter ging daar niet in mee.
20 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers hebben het vrijdag rustig aan gedaan op de aandelenbeurzen in New York in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
11 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI heeft zich verzet tegen de pogingen van Elon Musk om de conversie van de ChatGPT-maker tot bedrijf te blokkeren. OpenAI, ooit gelanceerd als non-profitorganisatie, heeft een reeks e-mails en berichten vrijgegeven die suggereren dat de miljardair, die zelf bij de oprichting betrokken was, al in de vroegste fase vond dat de start-up een winstgevende component moest hebben.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Apple en Google-moederbedrijf Alphabet vrijdag gevraagd zich voor te bereiden om TikTok op 19 januari uit hun Amerikaanse appstores te verwijderen. Vorige week bepaalde de federale rechtbank in de VS dat een Amerikaanse wet in stand mag blijven die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire videoapp TikTok volgens de wet in de VS worden verboden.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.
15 uur geledenBOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.
16 uur geleden