Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

"Vandaag zijn de besprekingen tussen TenneT Holding en Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), handelend namens de Duitse Bondsregering, over een volledige verkoop van TenneT Duitsland beëindigd", verklaart TenneT.

Vorige maand kondigde demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) al aan naar alternatieven voor de verkoop van TenneT Duitsland te kijken. Zo onderzoekt het kabinet of de Nederlandse staat als eigenaar van TenneT zelf kapitaal kan bijstorten. Maar ook een verkoop of gedeeltelijke verkoop aan een private partij of een beursgang van de Duitse activiteiten behoren tot de mogelijkheden.

160 miljard

"De Duitse overheid heeft toegezegd dergelijke alternatieve oplossingen te ondersteunen. In de tussentijd blijft TenneT zich volledig inzetten voor de uitvoering van haar grote investeringsplannen in beide landen", schrijft TenneT daarover. Het kabinet verstrekte begin dit jaar ook een lening van 25 miljard euro waarmee TenneT in 2024 en 2025 verder kan.

TenneT kocht in 2010 een hoogspanningsnet van het Duitse energieconcern E.ON, waarmee de beheerder er in één klap ruim 10.000 kilometer aan kabels over de grens bij kreeg. Maar nu bedrijven en huishoudens vergroenen en daardoor steeds meer elektriciteit gebruiken, moeten stroomnetten snel worden uitgebreid. TenneT zei onlangs daar de komende tien jaar 160 miljard euro in te investeren.

Gat van 60 miljard

Nederland wilde niet langer ook de financiële risico's dragen rond de investeringen in Duitsland. De Duitsers leken aanvankelijk bereid om zelf geld te steken in het stroomnet, maar de situatie werd lastiger toen een uitspraak van een grondwettelijk hof de coalitie met een gat van 60 miljard in de begroting opzadelde.

Eerder dit jaar zei TenneT nog dit jaar een deal te verwachten over de verkoop van Duitse onderdelen. Met zo'n verkoop zou 22 miljard euro gemoeid zijn, meldde persbureau Bloomberg eerder op basis van ingewijden. Het ministerie van Financiën wil niets zeggen over het prijskaartje van TenneT Duitsland.

Meer uit Financieel

Lichte daling goederenoverslag Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in de eerste negen maanden van 2024 licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afname komt vooral door minder overslag van kolen en ruwe olie. Het herstel van de containeroverslag heeft zich de afgelopen maanden wel verder doorgezet.

37 minuten geleden
Particuliere verhuurders vinden oproep Knot eigenlijk al te laat

AMSTERDAM (ANP) - Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

59 minuten geleden
Apple-topman belooft investeringen in China uit te breiden

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Apple zal zijn investeringen in China blijven uitbreiden. Dat heeft topman Tim Cook beloofd in een gesprek met de Chinese minister van Industrie en Informatietechnologie, Jin Zhuanglong.

1 uur geleden
AkzoNobel zakt op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel behoorde woensdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De verffabrikant zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampte met een zwakkere vraag naar verf in China en met hogere loonkosten, en werd ook iets voorzichtiger over de winst dit jaar. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

1 uur geleden
Resultaten AkzoNobel en Heineken centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van AkzoNobel en Heineken. Verffabrikant AkzoNobel zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampt onder meer met een zwakkere vraag naar verf en met hoge kosten. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

2 uur geleden
Heineken verkoopt iets meer dan in tegenvallende zomer van 2023

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft de afgelopen zomermaanden iets meer bier verkocht dan tijdens het tegenvallende derde kwartaal van vorig jaar. In Europa en de regio Afrika/Midden-Oosten dronken consumenten meer bier van het concern, dat ook onder meer Amstel en Desperados in handen heeft. In de Verenigde Staten en de Aziatisch/Pacifische regio vielen de verkopen tegen.

2 uur geleden
Steeds meer woningbranden door laden accu's fietsen en brommers

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

2 uur geleden