Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

"Vandaag zijn de besprekingen tussen TenneT Holding en Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), handelend namens de Duitse Bondsregering, over een volledige verkoop van TenneT Duitsland beëindigd", verklaart TenneT.

Vorige maand kondigde demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) al aan naar alternatieven voor de verkoop van TenneT Duitsland te kijken. Zo onderzoekt het kabinet of de Nederlandse staat als eigenaar van TenneT zelf kapitaal kan bijstorten. Maar ook een verkoop of gedeeltelijke verkoop aan een private partij of een beursgang van de Duitse activiteiten behoren tot de mogelijkheden.

160 miljard

"De Duitse overheid heeft toegezegd dergelijke alternatieve oplossingen te ondersteunen. In de tussentijd blijft TenneT zich volledig inzetten voor de uitvoering van haar grote investeringsplannen in beide landen", schrijft TenneT daarover. Het kabinet verstrekte begin dit jaar ook een lening van 25 miljard euro waarmee TenneT in 2024 en 2025 verder kan.

TenneT kocht in 2010 een hoogspanningsnet van het Duitse energieconcern E.ON, waarmee de beheerder er in één klap ruim 10.000 kilometer aan kabels over de grens bij kreeg. Maar nu bedrijven en huishoudens vergroenen en daardoor steeds meer elektriciteit gebruiken, moeten stroomnetten snel worden uitgebreid. TenneT zei onlangs daar de komende tien jaar 160 miljard euro in te investeren.

Gat van 60 miljard

Nederland wilde niet langer ook de financiële risico's dragen rond de investeringen in Duitsland. De Duitsers leken aanvankelijk bereid om zelf geld te steken in het stroomnet, maar de situatie werd lastiger toen een uitspraak van een grondwettelijk hof de coalitie met een gat van 60 miljard in de begroting opzadelde.

Eerder dit jaar zei TenneT nog dit jaar een deal te verwachten over de verkoop van Duitse onderdelen. Met zo'n verkoop zou 22 miljard euro gemoeid zijn, meldde persbureau Bloomberg eerder op basis van ingewijden. Het ministerie van Financiën wil niets zeggen over het prijskaartje van TenneT Duitsland.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden