Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse regering rekent op veel gebruikers corona-app

Duitse regering rekent op veel gebruikers corona-app

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regering heeft dinsdag de corona-app officieel gelanceerd en verwacht dat deze door de bevolking breed zal worden gebruikt. "Het downloaden en gebruiken is een kleine stap voor ieder van ons, maar een grote stap in de strijd tegen de pandemie", sprak de chef van de kanselarij, Helge Braun, bij de presentatie in Berlijn.

De app is sinds dinsdagochtend vroeg te downloaden op smartphones. De app waarschuwt deelnemers als ze langere tijd binnen twee meter in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen zich dan laten testen. Het systeem werkt alleen als mensen zich vrijwillig aanmelden.

Duitsland is niet het eerste land in de wereld met een corona-app. Berlijn denkt met de Corona-Warn-App wel de beste in huis te hebben.

Niet in plaats van

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn wees er op dat de app niet in de plaats komt van bepaalde maatregelen tegen verspreiding van het virus. Zo blijft het belangrijk afstand van elkaar te houden en op de bepaalde plekken zoals in winkels mondkapjes te dragen. Hij noemde de app "geen gratis ticket maar een belangrijk nieuw gereedschap in de pandemie".

De partij de Groenen wil dat er een speciale wet komt voor het gebruik van de app. Daarin moet onder andere worden vastgelegd wat de vrijwilligheid inhoudt om de digitale hulp te gebruiken en de manier waarop data openbaar kunnen en mogen worden gemaakt. De partij is onder meer bang dat werkgevers personeel zal dwingen om de app te gebruiken of dat er sociale druk ontstaat om er aan mee te doen. De partij komt met een wetsvoorstel, zo kondigde de fractie in de Bondsdag aan.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

27 minuten geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

29 minuten geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Er werden geen details gegeven over de operatie en de beoogde doelen, maar volgens Palestijnse media zouden veiligheidsposten zijn geraakt.

2 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

3 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

4 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

5 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

5 uur geleden