Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse rechters staan met mate sluikreclame op Instagram toe

Duitse rechters staan met mate sluikreclame op Instagram toe

KARSLRUHE (ANP/DPA) - Influencers die op Instagram met foto's naar producten of merken verwijzen maken zich niet schuldig aan sluikreclame. Volgens het Duitse Bundesgerichtshof overtreden ze daarmee niet de reclameregels, al mogen de afbeeldingen niet te promotioneel van aard zijn.

De rechters oordeelden onder meer over zogeheten 'tap tags' in foto's op Instagram. Daarmee worden gebruikers doorverwezen naar profielen van fabrikanten of merken. Volgens de rechters is enkel het feit dat foto's waarop het product is afgebeeld die zijn voorzien van deze tags niet voldoende om te veronderstellen dat het om reclame gaat. Als er een link naar een website van de fabrikant van het afgebeelde product wordt geplaatst, is dit wel het geval. Dit gebeurt ook regelmatig.

De Duitse organisatie Verband Sozialer Wettbewerb, die zich onder andere bezighoudt met eerlijke concurrentie, had bezwaar gemaakt tegen de in hun ogen ontoelaatbare sluikreclame. De klachten waren gericht tegen de influencer Cathy Hummels, de vrouw van voetballer Mats Hummels, mode-influencer Leonie Hanne en fitness-influencer Luisa-Maxime Huss. De vrouwen hebben nu grotendeels gelijk gekregen.

Tegenprestatie

In één geval namen de Duitse rechters een ander standpunt in. Voor een post over een frambozenjam had een van de influencers een tegenprestatie van het bedrijf ontvangen, zonder de post als reclame te bestempelen. De rechters beschouwden dit als een overtreding van de wet op de oneerlijke concurrentie.

In Nederland geldt volgens de Stichting Reclame Code dat bij het bespreken of het tonen van een merk of product op sociale media de consument gemakkelijk moet kunnen begrijpen dat het om reclame gaat. Als een influencer een vergoeding in geld of natura ontvangt van de adverteerder, moet dat uitdrukkelijk vermeld te worden in de uiting. Of het duidelijk genoeg is, hangt af van het platform en de context.

Als niet duidelijk vermeld wordt dat een post reclame bevat kan een klacht worden ingediend en kan de stichting een waarschuwing afgeven. Als deze wordt genegeerd worden toezichthouders ingelicht, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die gaat over consumentenwetgeving. Mogelijk dat na onderzoek zelfs een boete volgt.

Meer uit Financieel

Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

50 minuten geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

1 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

2 uur geleden
Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

8 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

13 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

13 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

14 uur geleden