Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

Duitse rechter vindt tappen perstelefoon Letzte Generation gepast

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse politie mag telefoongesprekken tussen journalisten en klimaatgroep Letzte Generation (Laatste Generatie) blijven aftappen. Volgens een rechtbank in München is de dreiging die uitgaat van de activisten dermate groot, dat afluisteren moet mogen. Letzte Generation heeft ook in Nederland deelgenomen aan protesten voor strenger klimaatbeleid.

De Duitse politie doet onderzoek naar Letzte Generation op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Het onderzoek ging gepaard met doorzoekingen en meerdere telefoontaps. Een van de nummers die de openbaar aanklager in München sinds vorig najaar wilde laten afluisteren, was de perstelefoon. De rechtbank heeft daar toestemming voor verleend.

Journalisten maakten bezwaar tegen de taps omdat die de persvrijheid zouden schaden. Die schending was gerechtvaardigd, oordeelt de rechter woensdag. De taps waren een "intensieve, ofschoon korte, ingreep". Er is nog beroep tegen de uitspraak mogelijk.

Letzte Generation is in Duitsland bekend om de wegblokkades en acties in onder meer musea. Eerder deze maand bekladde de groepering de Brandenburger Tor. Activisten van die groep hebben eind september ook deelgenomen aan de blokkade van de A12 in Den Haag.

Meer uit Buitenland

Poetin en Xi verdiepen samenwerking tussen hun landen

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben in Beijing hun handtekeningen gezet onder een verklaring voor het verdiepen van de samenwerking tussen hun landen. Poetins bezoek staat in het teken van het verder aanhalen van de banden.

9 minuten geleden
Toestand neergeschoten Slowaakse premier is stabiel maar ernstig

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De toestand van de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is stabiel maar nog steeds ernstig. Dat is donderdagochtend medegedeeld door vicepremier Robert Kalinák.

39 minuten geleden
Drijvende weg voor hulpleveringen bevestigd aan de kust in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De drijvende pier voor de tijdelijke haven voor humanitaire steun aan Gaza is vastgelegd aan de kust. Volgens de Amerikaanse krijgsmacht, die de haven gebouwd heeft, worden binnen enkele dagen de eerste vrachtwagens met hulpgoederen aan land gebracht.

40 minuten geleden
Buitenlandse media stellen vooral nog vragen bij nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse media vragen zich af wie de nieuwe premier van Nederland wordt, maar ook hoe lang de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zal standhouden. De samenwerking wordt gezien als overwinning voor Geert Wilders, tegen wie ook weerstand bestaat.

1 uur geleden
Xi ontvangt Poetin in Beijing

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

3 uur geleden
Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

10 uur geleden
Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

11 uur geleden