Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse rechter veroordeelt Syrische ex-kolonel tot levenslang

Duitse rechter veroordeelt Syrische ex-kolonel tot levenslang

KOBLENZ (ANP/AFP/DPA) - Een Syrische oud-kolonel en inlichtingenofficier is in Duitsland veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord, marteling en het geven van opdrachten daartoe tijdens de burgeroorlog in zijn land. Het gerechtshof in Koblenz acht de 58-jarige Anwar Raslan schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid in 2011 en 2012. Hij heeft de beschuldigingen ontkend.

Het strafproces werd gehouden op grond van zogeheten universele jurisdictie: vervolging van misdaden tegen de menselijkheid waar ze ook zijn gepleegd. Het is wereldwijd de eerste keer dat dit wordt gebruikt voor misdaden in Syrië. De aanklagers hadden levenslang geëist.

De oud-militair wordt verantwoordelijk geacht voor het martelen van minstens 4000 mensen in een gevangenis van een Syrische inlichtingendienst in de hoofdstad Damascus. Zeker 58 mensen zijn daardoor volgens de aanklagers om het leven gekomen. De rechters achten 27 moorden bewezen, melden Duitse media.

Proces Raslan

Het proces tegen Raslan en medeverdachte Eyad al-Gharib begon in april 2020. Die laatste, ook een voormalig lid van de Syrische geheime dienst, kreeg in februari vorig jaar 4,5 jaar cel opgelegd voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij werkte namens de regering van president Bashar al-Assad mee aan marteling. Hij zorgde onder meer voor de arrestatie en het vervoer van demonstranten naar een detentiecentrum waar werd gemarteld. Beide Syriërs werden in 2019 gearresteerd in Duitsland.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ziet de uitspraak als een baken van hoop in de strijd voor gerechtigheid in Syrië. "Het vonnis is een doorbraak voor Syrische slachtoffers en de Duitse justitie om de muur van straffeloosheid te doorbreken."

Meer uit Buitenland

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

40 minuten geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

1 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

1 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

2 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

4 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

4 uur geleden