Duitse rechter: Facebook moet gebruikers compenseren voor datalek
KARLSRUHE (ANP/RTR) - Duizenden gebruikers van Facebook, van wie in 2018 en 2019 gegevens zijn buitgemaakt, komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Dat heeft het Bundesgerichtshof in Karlsruhe maandag geoordeeld. Volgens de hoogste Duitse instantie voor civiel- en strafrecht hoeven gedupeerden bovendien niet te bewijzen dat zij financiële verliezen hebben geleden.
Duizenden Facebook-gebruikers eisten in Duitsland een schadevergoeding van 1000 euro per persoon van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Volgens de eisers had het bedrijf hun gegevens onvoldoende beschermd. Zo kregen vreemden toegang tot accounts door middel van het raden van telefoonnummers. Meta weigerde eerder een schadevergoeding te betalen, omdat gedupeerden niet konden bewijzen welke schade zij hadden geleden.
Het Bundesgerichtshof acht een schadevergoeding van 100 euro echter passend, op het moment dat bewijs voor financiële schade ontbreekt. De rechter verwijst de zaak nu naar een lagere rechtbank in Keulen die zich opnieuw over de zaak buigt.
Meta is het niet eens met de uitspraak en noemt deze "inconsistent met de recente jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie". Volgens een woordvoerder zijn vergelijkbare claims "al 6000 keer afgewezen door Duitse rechtbanken, waarbij een groot aantal rechters oordeelde dat er geen aansprakelijkheid of recht op schadevergoeding bestaat".
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
34 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiënten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
3 uur geleden