Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse protest tegen bruinkool net over de grens met Limburg

Duitse protest tegen bruinkool net over de grens met Limburg

ERKELENZ (ANP) - Activisten van de Duitse milieugroepering 'Ende Gelände' hebben zaterdag in de grensstreek met Limburg opnieuw het einde van de dagmijnbouw geëist en van het gebruik van zeer vervuilende fossiele brandstoffen voor de productie van elektriciteit. De politie was met veel manschappen ter plaatse. De demonstraties ontregelden het treinverkeer in de regio.

Volgens de Rheinische Post blokkeerden de demonstranten onder meer het terrein voor de bruinkoolwinning in Garzweiler. Bij de RWE-energiecentrale Weisweiler, in de buurt van Aken, klommen verscheidene actievoerders op een kolenbunker. Ook was er een betoging bij een aardgascentrale in Düsseldorf. De organisatie zei dat ongeveer 3000 mensen meededen aan deze "burgerlijke ongehoorzaamheid".

Dat treinen niet reden of werden omgeleid, zei een woordvoerster van Ende Gelände, was te danken aan de politie die het betogers wilde bemoeilijken de afgesproken verzamelplaatsen te bereiken. Volgens de politie van Aken was het sluiten van afzonderlijke stations een "tactische maatregel" om bezetting van de bruinkoolmijn door heel veel demonstranten te voorkomen. Commissaris Dirk Weinspach zei gewelddadigheden en illegale activiteiten niet te tolereren.

Meer uit Buitenland

Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

3 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

3 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

3 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

7 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

8 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

9 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

10 uur geleden