Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse primeur: vrouwen mogen katholieken dopen

Duitse primeur: vrouwen mogen katholieken dopen

ESSEN (ANP/DPA) - Voor het eerst in de eeuwenlange historie van de katholiek kerk in Duitsland mogen vrouwen parochianen dopen, maakte het bisdom in het West-Duitse Essen maandag bekend. Bisschop Franz-Josef Overbeck heeft zeventien vrouwelijke zogenoemde parochie- en pastoraal assistenten en één mannelijke parochieassistent toestemming gegeven dit heilige sacrament toe te dienen.

Deze stap ligt gevoelig binnen de katholieke kerk. Alleen priesters en diakenen mochten tot nu toe dit soort sacramenten toedienen. Bovendien is vrouwen nooit toegestaan om tot priester te worden gewijd. Maar de kerk kampt al geruime tijd met een gebrek aan priesters. Door de beleidswijziging kunnen nu "niet-gewijde broeders en zusters" voor een periode van drie jaar dopen, staat in een verklaring. "Het beeld van de pastorale zorg wordt hierdoor diverser", aldus de kerk.

Parochie- en pastoraal assistenten zijn fulltimemedewerkers van de kerk en hebben een theologische opleiding, maar zijn niet tot priester gewijd. In verschillende landen, waaronder Nederland en Zwitserland, heeft een aantal van hen al decennialang toestemming mensen te dopen.

Meer uit Buitenland

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

1 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

7 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

7 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

8 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

9 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

9 uur geleden