Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse politie voorkomt bloedbad op twee scholen

Duitse politie voorkomt bloedbad op twee scholen

ESSEN (ANP/DPA) - Met de aanhouding van een 16-jarige jongen heeft de politie in de Duitse stad Essen naar eigen zeggen aanslagen op twee scholen voorkomen.

De jongen werd donderdagochtend vroeg van zijn bed gelicht door een zwaarbewapend arrestatieteam. Hij zou van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op zijn huidige school, het Don-Bosco-Gymnasium, en een school waar hij eerder leerling was. Beide scholen zijn de hele donderdag dicht. De politie doet er nog onderzoek.

In het huis van de jongen vond de politie allerlei wapentuig en ook veel "xenofoob en rechts-extremistisch materiaal", zei Herbert Reul, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op een persconferentie. Er lagen onder meer een kruisboog met pijlen, een zelfgebouwd vuurwapen en allerlei spullen om bommen mee te maken, zoals explosieve stoffen en buizen, waarvan sommige waren gevuld met spijkers. Maar ontstekers waren er niet, zei Reul. Ook bezat de jongen "SS-runen en extreemrechtse, antisemitische en anti-islamitische geschriften".

De politie werd getipt door een medescholier, aan wie de 16-jarige had verteld dat hij bommen wilde plaatsen op zijn school. Waarom is niet bekend, maar Reul denkt dat dit kan worden uitgelegd als een schreeuw om aandacht. "Er zijn aanwijzingen dat de jongen grote psychische problemen en zelfmoordgedachten had."

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

35 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

47 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

5 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden