Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse politici willen af van gratis sneltesten, schrijft krant

Duitse politici willen af van gratis sneltesten, schrijft krant

BERLIJN (ANP) - Niet-gevaccineerde Duitsers moeten later dit jaar waarschijnlijk zelf gaan betalen voor hun sneltesten. Die zijn nu nog gratis, maar regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen dat volgens bronnen van de krant Bild veranderen als alle Duitsers de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Dat betekent dat niet-gevaccineerde burgers mogelijk in september of oktober zelf moeten afrekenen als ze naar een testlocatie gaan. Dat kan de schatkist volgens Bild miljarden besparen. Voor niet-gevaccineerde Duitsers is het gevolg dat sommige uitstapjes duurder worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een testuitslag nodig hebben voor restaurantbezoek.

De autoriteiten hebben formeel nog niet bevestigd dat straks moet worden betaald voor de testen. "Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft weken geleden al gezegd dat hij het denkbaar acht dat testen op enig punt niet meer gratis zijn voor niet-gevaccineerden", liet het ministerie van Spahn weten aan persbureau DPA. "De precieze datum moet nog worden vastgesteld."

Vierde golf

In Duitsland is momenteel ongeveer 51 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het virus. Dat is volgens sommige experts onvoldoende om een vierde golf van het virus te voorkomen, vooral nu de besmettelijke Delta-variant om zich heen grijpt.

Duitse politici en belangenorganisaties doen in de aanloop naar het nieuwe schooljaar hernieuwde pogingen om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen. Minister van Financiën Olaf Scholz riep mensen die al gevaccineerd zijn in een gesprek met persgroep Funke op meer te doen om anderen te overtuigen dat voorbeeld te volgen.

Jongeren

"We moeten onze vrienden overhalen zich te laten inenten. Dit raakt ons allemaal", zei de minister van de centrumlinkse SPD. SPD-topvrouw Saskia Esken en een koepelorganisatie van Duitse steden, de Deutsche Städtetag, pleiten ondertussen voor vaccinatiecampagnes op scholen als het nieuwe schooljaar is begonnen.

Er liggen al plannen om jongeren van 12 jaar en ouder te vaccineren op zo'n 250 scholen in deelstaat Sleeswijk-Holstein. Mecklenburg-Voor-Pommeren wil teams op pad sturen om scholieren van 16 en 17 jaar te laten inenten. Dergelijke plannen hebben wel geleid tot veel discussie.

Ook moslimorganisatie ZMD, de Zentralrat der Muslime in Deutschland, mengt zich in de discussie over vaccineren. De organisatie heeft gelovigen opgeroepen zich te laten vaccineren. Er zouden geen religieuze redenen zijn om dat niet te doen. Voorzitter Aiman Mazyek zei tegen het medium RND dat het binnen de islam juist als belangrijk wordt gezien om anderen te beschermen tegen ziektes.

Meer uit Gezond

Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

1 uur geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

3 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

6 uur geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

1 dag geleden