Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse politici willen af van gratis sneltesten, schrijft krant

Duitse politici willen af van gratis sneltesten, schrijft krant

BERLIJN (ANP) - Niet-gevaccineerde Duitsers moeten later dit jaar waarschijnlijk zelf gaan betalen voor hun sneltesten. Die zijn nu nog gratis, maar regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen dat volgens bronnen van de krant Bild veranderen als alle Duitsers de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Dat betekent dat niet-gevaccineerde burgers mogelijk in september of oktober zelf moeten afrekenen als ze naar een testlocatie gaan. Dat kan de schatkist volgens Bild miljarden besparen. Voor niet-gevaccineerde Duitsers is het gevolg dat sommige uitstapjes duurder worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een testuitslag nodig hebben voor restaurantbezoek.

De autoriteiten hebben formeel nog niet bevestigd dat straks moet worden betaald voor de testen. "Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft weken geleden al gezegd dat hij het denkbaar acht dat testen op enig punt niet meer gratis zijn voor niet-gevaccineerden", liet het ministerie van Spahn weten aan persbureau DPA. "De precieze datum moet nog worden vastgesteld."

Vierde golf

In Duitsland is momenteel ongeveer 51 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het virus. Dat is volgens sommige experts onvoldoende om een vierde golf van het virus te voorkomen, vooral nu de besmettelijke Delta-variant om zich heen grijpt.

Duitse politici en belangenorganisaties doen in de aanloop naar het nieuwe schooljaar hernieuwde pogingen om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen. Minister van Financiën Olaf Scholz riep mensen die al gevaccineerd zijn in een gesprek met persgroep Funke op meer te doen om anderen te overtuigen dat voorbeeld te volgen.

Jongeren

"We moeten onze vrienden overhalen zich te laten inenten. Dit raakt ons allemaal", zei de minister van de centrumlinkse SPD. SPD-topvrouw Saskia Esken en een koepelorganisatie van Duitse steden, de Deutsche Städtetag, pleiten ondertussen voor vaccinatiecampagnes op scholen als het nieuwe schooljaar is begonnen.

Er liggen al plannen om jongeren van 12 jaar en ouder te vaccineren op zo'n 250 scholen in deelstaat Sleeswijk-Holstein. Mecklenburg-Voor-Pommeren wil teams op pad sturen om scholieren van 16 en 17 jaar te laten inenten. Dergelijke plannen hebben wel geleid tot veel discussie.

Ook moslimorganisatie ZMD, de Zentralrat der Muslime in Deutschland, mengt zich in de discussie over vaccineren. De organisatie heeft gelovigen opgeroepen zich te laten vaccineren. Er zouden geen religieuze redenen zijn om dat niet te doen. Voorzitter Aiman Mazyek zei tegen het medium RND dat het binnen de islam juist als belangrijk wordt gezien om anderen te beschermen tegen ziektes.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

24 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

21 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden