Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse partij Die Linke met twee lijsttrekkers verkiezingen in

Duitse partij Die Linke met twee lijsttrekkers verkiezingen in

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse partij Die Linke (Links) heeft twee lijsttrekkers gekozen in de aanloop naar de verkiezingen van september. Het gaat om mede-partijvoorzitter Janine Wissler en Dietmar Bartsch, de mede-fractievoorzitter van de uiterst linkse partij in het parlement.

Die Linke heeft twee partijleiders en twee fractievoorzitters in het parlement, waarvan er nu twee zijn aangewezen als lijsttrekkers. De 39-jarige Wissler wordt gezien als een vertegenwoordiger van de linkervleugel van de partij. De ervaren Bartsch (63) staat bekend als gematigder.

De nieuwe lijsttrekkers wacht een flinke uitdaging. Hun partij kreeg in 2017 nog ruim 9 procent van de stemmen, maar staat in de peilingen momenteel tussen de 6 en 8 procent. De partij wil armoede aanpakken en pleit ook voor belastingverhogingen voor de rijken.

De Groenen

Hoewel Die Linke geen uitzicht heeft op het winnen van de verkiezingen, zou de partij wel kunnen toetreden tot een linkse coalitie. De linkse Die Grünen (De Groenen) van Annalena Baerbock hebben de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel ingehaald in de peilingen.

Die Grünen gingen traditioneel ook met twee aanvoerders de verkiezingen in, maar breken dit jaar met die traditie. Ze hebben met Baerbock voor het eerst nadrukkelijk één kandidaat naar voren geschoven om Merkel op te volgen. Die 66-jarige politica is bezig aan haar laatste ambtstermijn.

Meer uit Buitenland

VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

13 minuten geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

33 minuten geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

1 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

3 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

4 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

6 uur geleden
Pro-Russische oud-premier favoriet bij verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Bij de verkiezingen in Slowakije kunnen de Slowaken kiezen voor een stevige koerswijziging van hun verdeelde land. De peilingen worden aangevoerd door de liberale PS en de SMER-SD, de partij van oud-premier Robert Fico. Hij lijkt de favoriet voor de verkiezingswinst en heeft aangekondigd dan te zullen breken met het prowesterse beleid van de huidige regering. Fico is pro-Russisch en wil stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

6 uur geleden