Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse parlementariërs roepen VK op Assange niet uit te leveren

Duitse parlementariërs roepen VK op Assange niet uit te leveren

BERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere leden van de Bondsdag, het Duitse parlement, hebben de Britse regering opgeroepen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Maandag wordt in rechtszaak beslist of de uitlevering überhaupt door mag gaan.

"Julian Assange uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hem geen eerlijk proces en een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar wacht, zou zijn leven in gevaar brengen en een precedent scheppen voor journalisten en klokkenluiders over de hele wereld", aldus de leden van de parlementaire werkgroep genaamd 'Vrijheid voor Julian Assange'.

Een Britse rechtbank oordeelt maandag over de uitlevering. Assange zit momenteel in een Britse gevangenis. Hij wist jarenlang zijn arrestatie te ontkomen door onder te duiken in de ambassade van Ecuador in Londen.

Vervolging journalisten

Bondsdaglid Sevim Dagdelen (Die Linke) zei zondag dat de Britse regering de uitlevering van Assange kan tegenhouden, zelfs als de rechter oordeelt dat die door mag gaan. De Britse regering zou volgens haar daarmee "voorkomen dat de zaak-Assange een blauwdruk wordt voor de vervolging van kritische journalisten".

De Amerikanen beschuldigen Assange van het stelen en publiceren van geheime documenten over militaire operaties in Afghanistan en Irak. De aanhangers van Assange beschouwen hem als een klokkenluider die oorlogsmisdaden aan het licht heeft gebracht.

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot staakt-het-vuren bij kerncentrale Zaporizja

GENÈVE (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

1 uur geleden
Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.

1 uur geleden
Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken gaan Oekraïne meer geld en wapens geven om de strijd tegen Rusland vol te houden. De landen maakten dat donderdag bekend tijdens een donorconferentie voor Oekraïne in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

4 uur geleden
Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou wil niet dat Zwitserland de Oekraïense belangen in Rusland gaat vertegenwoordigen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Zwitserland geen neutraal land meer, en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Moskou wijst erop dat de Zwitsers meedoen aan de "anti-Russische sancties", die volgden op de Russische invasie in Oekraïne.

4 uur geleden
Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

4 uur geleden
Letland verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme

RIGA (ANP/AFP) - Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een "gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

4 uur geleden
Twee grote bosbranden in Frankrijk bedwongen

PARIJS (ANP) - In Frankrijk, dat deze droge en hete zomer aanhoudend met bosbranden kampt, zijn enkele grote branden bedwongen. In het westelijke departement Maine-et-Loire kon de brandweer twee branden onder controle brengen die maandag waren uitgebroken. Waakzaamheid blijft geboden: door hitte, wind en zeer droge lucht kunnen de branden makkelijk oplaaien, benadrukken de autoriteiten.

5 uur geleden