Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse parlement debatteert over algehele coronaverplichting

Duitse parlement debatteert over algehele coronaverplichting

BERLIJN (ANP) - De Bondsdag is aan het debat begonnen over de vaccinatieplicht die bondskanselier Olaf Scholz en zijn gezondheidsminister Karl Lauterbach later dit jaar willen invoeren. Zij willen een algemene verplichting voor inwoners vanaf 18 jaar vanaf 1 oktober en rekenen op een meerderheid in de Duitse Tweede Kamer.

Maar die is volgens media niet zeker. Er wordt onder meer nog gedebatteerd over de vraag of de verplichting niet vanaf een hogere leeftijd moet gelden, bijvoorbeeld voor mensen vanaf 50 jaar. De regering stelt dat de algemene vaccinatieplicht zou helpen om te voorkomen dat het coronavirus in de herfst en de winter weer om zich heen grijpt.

Tegenstanders betwijfelen het nut van de inentingen. Ze wijzen op de schending van de grondrechten van de burgers. Het grondrecht op lichamelijke integriteit wordt met de vaccinatieplicht terzijde geschoven.

Voorwaarden

Voor mensen die aantoonbaar van het coronavirus zijn genezen, geldt de voorgenomen verplichting niet. De drie regeringspartijen, SPD, de Groenen en de FDP, hebben het wetsvoorstel voorbereid en alle volwassenen zouden dan in oktober drie vaccinaties moeten hebben gehad. De verplichting geldt ook voor buitenlanders die langer dan zes maanden in de Bondsrepubliek zijn. Wie niet aan de verplichting voldoet, kan een dwangsom tot 25.000 euro worden opgelegd en niet-gevaccineerden kan het worden verboden zich op bepaalde plaatsen te begeven.

In Berlijn overleggen Scholz en de deelstaatpremiers over coronamaatregelen. Het is een evaluatie van de toestand, met het oog op 20 maart, wanneer Duitsland van de meeste maatregelen af zou zijn. Dat is vorige maand al afgesproken, maar een aantal politici dringt nu toch aan op meer beperkingen dan voorzien vanaf zondag, omdat er zoveel besmettingen geteld zijn.

Meer uit Buitenland

CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

48 minuten geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

4 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

5 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

6 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

6 uur geleden
British Museum vraagt hulp publiek bij zoektocht gestolen stukken

LONDEN (ANP/AFP) - The British Museum schakelt de hulp van het Britse publiek in bij het terugvinden van een groot aantal gestolen items. Het museum lanceerde dinsdag een website waar beschrijvingen staan van de vermiste items en foto's van stukken die nog wel in de collectie aanwezig zijn en lijken op de verdwenen kostbaarheden. In augustus maakte de Londense trekpleister bekend dat er zo'n 2000 stukken waren verdwenen door diefstallen van een medewerker.

7 uur geleden
Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

7 uur geleden