
Duitse overname Gazprom-tak gunstig voor Nederlandse gemeenten
BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - SEFE, de voormalige Europese handels- en leveringstak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, wordt overgenomen door de Duitse overheid. Daarmee lijken onze oosterburen voor veel Nederlandse gemeenten een probleem op te lossen. Die gemeenten hebben namelijke nog contracten met SEFE en deze waren discutabel geworden vanwege de Russische eigenaar.
Duitsland neemt een belang van 100 procent in SEFE en zal miljarden euro's steken in de onderneming, die eerder bekendstond als Gazprom Germania. Het bedrijf was in de financiƫle problemen beland nadat Rusland de toevoer van gas naar Duitsland drastisch had verlaagd. SEFE dreigde daardoor failliet te gaan wat de gaslevering in Duitsland in gevaar had kunnen brengen.
In Nederland zijn nog veel gemeenten met een contract bij SEFE. Volgens het kabinet moesten ze die banden verbreken. Hoewel Duitsland eerder al de controle bij SEFE overnam was het volgens het kabinet niet zeker dat de link met Rusland helemaal was doorgeknipt.
Kostbare aangelegenheid
Het afstappen van de contracten dreigde echter een kostbare aangelegenheid te worden voor de gemeenten. Het is in deze tijd niet eenvoudig om snel een vervangende leverancier van gas te vinden. Significant hogere kosten zijn bij zo'n overstap niet te voorkomen, waarschuwden gemeenten.
Het gaat om de tweede Duitse redding van een groot energiebedrijf in twee maanden. Berlijn stemde er in september al mee in om Uniper te nationaliseren en 99 procent van Duitslands grootste gasimporteur over te nemen. Daarmee wilde Duitsland er zeker van zijn dat het bedrijf gas kon blijven kopen en de industrie van het land kon blijven bevoorraden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden