
Duitse ondernemers positiever door hoop op mildere recessie
MÜNCHEN (ANP/RTR) - Duitse ondernemers zijn in november positiever geworden over de vooruitzichten. Dat komt vooral doordat het risico op energietekorten in de grootste economie van de eurozone komende winter is afgenomen door het zachte herfstweer en de volle gasopslagen. Ook heeft de Duitse overheid miljarden uitgetrokken om huishoudens en bedrijven te helpen met de stijgende energiekosten.
De maandelijkse vertrouwensbarometer van het Ifo-instituut, gebaseerd op een enquête bij ongeveer 9000 bedrijven, nam deze maand toe tot 86,3, van 84,5 in oktober. De deelindex voor de toekomstige ontwikkelingen steeg tot 80, van 75,9 een maand eerder.
"Het sentiment in de Duitse economie is verbeterd", zei Ifo-president Clemens Fuest in een verklaring. "Hoewel bedrijven wel iets minder tevreden zijn met de huidige omstandigheden, is het pessimisme over de komende maanden sterk afgenomen. De recessie zou minder ernstig kunnen blijken dan velen hadden verwacht", aldus Fuest.
Winterrecessie vermijden
Ook volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING draagt de verbetering van het ondernemersvertrouwen bij aan de recente sprankjes hoop dat de Duitse economie een winterrecessie zou kunnen vermijden. Volgens hem is er echter sprake van een stabilisatie van het vertrouwen op de lage niveaus en er is nog geen reden om de recessieverwachtingen te wijzigen. "Het pure feit dat het niet langer slechter gaat, betekent niet dat verbetering nabij is", aldus Brzeski.
De steunmaatregelen van de Duitse overheid, die momenteel zo'n 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen, komen volgens de ING-econoom te laat om te voorkomen dat de economie van de belangrijke handelspartner van Nederland in het vierde kwartaal krimpt. Het is volgens hem echter wel substantieel genoeg om de krimp op te vangen en een ernstige winterrecessie om te buigen in een oppervlakkige.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
14 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
15 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
16 uur geleden