Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse ondernemers positiever door hoop op mildere recessie

Duitse ondernemers positiever door hoop op mildere recessie

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Duitse ondernemers zijn in november positiever geworden over de vooruitzichten. Dat komt vooral doordat het risico op energietekorten in de grootste economie van de eurozone komende winter is afgenomen door het zachte herfstweer en de volle gasopslagen. Ook heeft de Duitse overheid miljarden uitgetrokken om huishoudens en bedrijven te helpen met de stijgende energiekosten.

De maandelijkse vertrouwensbarometer van het Ifo-instituut, gebaseerd op een enquête bij ongeveer 9000 bedrijven, nam deze maand toe tot 86,3, van 84,5 in oktober. De deelindex voor de toekomstige ontwikkelingen steeg tot 80, van 75,9 een maand eerder.

"Het sentiment in de Duitse economie is verbeterd", zei Ifo-president Clemens Fuest in een verklaring. "Hoewel bedrijven wel iets minder tevreden zijn met de huidige omstandigheden, is het pessimisme over de komende maanden sterk afgenomen. De recessie zou minder ernstig kunnen blijken dan velen hadden verwacht", aldus Fuest.

Winterrecessie vermijden

Ook volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING draagt de verbetering van het ondernemersvertrouwen bij aan de recente sprankjes hoop dat de Duitse economie een winterrecessie zou kunnen vermijden. Volgens hem is er echter sprake van een stabilisatie van het vertrouwen op de lage niveaus en er is nog geen reden om de recessieverwachtingen te wijzigen. "Het pure feit dat het niet langer slechter gaat, betekent niet dat verbetering nabij is", aldus Brzeski.

De steunmaatregelen van de Duitse overheid, die momenteel zo'n 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen, komen volgens de ING-econoom te laat om te voorkomen dat de economie van de belangrijke handelspartner van Nederland in het vierde kwartaal krimpt. Het is volgens hem echter wel substantieel genoeg om de krimp op te vangen en een ernstige winterrecessie om te buigen in een oppervlakkige.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

8 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

10 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

10 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

11 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

12 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

12 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

14 uur geleden