Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse minister vreest klimaatdoelen 2030 te missen

Duitse minister vreest klimaatdoelen 2030 te missen

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Duitsland haalt zijn klimaatdoelstellingen in 2030 zeker niet als geen verregaande maatregelen worden getroffen, waarschuwt de nieuwe Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck. "De komende jaren moeten we efficiënter en sneller worden", aldus de bewindsman van de Groenen, die maande de inspanningen te verdriedubbelen om de "gigantische" taak te volbrengen.

Bij ongewijzigd beleid zou Duitsland tegen het einde van het decennium zijn broeikasgassen met slechts 50 procent hebben verminderd in plaats van de beoogde 65 procent ten opzichte van 1990, zei Habeck. "Dat is 200 miljoen ton te veel."

De doelstelling voor het afgelopen jaar wordt in ieder geval ruimschoots gemist, er wordt zelfs een toename van de uitstoot met 4 procent genoteerd. Al met al is er op alle niveaus "een aanzienlijke achterstand" op het vlak van klimaatbescherming.

Hernieuwbare energie

Qua hernieuwbare energie is volgens Habeck de afgelopen jaren veel te weinig gebeurd. Het land heeft nog maar acht jaar om het aandeel hernieuwbare energie op 80 procent te krijgen, terwijl dat nu 42 procent is.

De regering heeft zich ten doel gesteld het gebruik van kolen voor 2030 uit te faseren, acht jaar eerder dan voorheen het plan was. Doordat er vorig jaar minder wind was is het aandeel van die vervuilende energiebron echter relatief gestegen. De sluiting van de laatste zes kernreactoren die eind dit jaar moet zijn voltooid zal de CO2-uitstoot met nog eens 40 miljoen ton verhogen.

Bureaucratische rompslomp

Om het tij te keren is het de bedoeling dat 2 procent van het landoppervlak wordt gereserveerd voor windenergieprojecten, grofweg vier keer zo veel als nu. Habeck beloofde de bureaucratische rompslomp voor goedkeuring fors terug te dringen en riep op het verzet te staken. "Het is nodig dat iedereen meedoet."

Verder wordt het verplicht nieuwe bedrijfsgebouwen met zonnepanelen te bedekken. Dat zou ook de norm moeten worden bij nieuwe woningen. De overheid gaat helpen met investeringen in waterstof en het groener maken van de productie in fabrieken. Tegen 2030 moeten 15 miljoen elektrische auto's op de wegen rijden. Er moeten dan jaarlijks 100.000 laadpunten bijkomen.

De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is. De sociaaldemocraat heeft de aanpak van klimaatverandering als topprioriteit bestempeld en de grootste economische en industriële transformatie in een eeuw in het vooruitzicht gesteld. De wetgeving voor de plannen moet nog dit jaar door het parlement worden goedgekeurd, is het streven.

Meer uit Buitenland

Oud-AfD-raadslid in Baden-Baden bestraft voor tekenen hakenkruisen

BRETTEN (ANP/DPA) - Een voormalig Alternative für Deutschland-gemeenteraadslid is veroordeeld voor het tekenen van hakenkruisen op Oekraïense auto's. Martin Kühne is schuldig bevonden aan belediging en het "gebruik van symbolen van ongrondwettelijke organisaties". Het is in Duitsland illegaal om symbolen en kreten van nazi-Duitsland te gebruiken. De politicus moet een boete betalen.

31 minuten geleden
Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

1 uur geleden
Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan op de Krim

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.

1 uur geleden
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

3 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

3 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

3 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

4 uur geleden