Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse minister reist net als Kaag naar regio Afghanistan

Duitse minister reist net als Kaag naar regio Afghanistan

BERLIJN (ANP) - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas reist net als zijn Nederlandse collega Sigrid Kaag deze week naar de regio Afghanistan. Het heeft daar overleg met drie buurlanden om ook na het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan evacuaties mogelijk te maken.

Maas, die om dezelfde reden afgelopen weekend in Turkije is geweest, landt maandagochtend in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. In de middag vertrekt hij naar Doesjanbe in Tadzjikistan en dinsdag brengt de minister een bezoek aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Maas zegde aan het begin van zijn reis economische en humanitaire hulp toe aan de buurlanden. "Het is in ons eigen belang om te voorkomen dat de ineenstorting van Afghanistan de hele regio destabiliseert", zei hij.

Demissionair minister-president Mark Rutte kondigde zaterdag aan dat Kaag deze week naar de regio Afghanistan reist. Een woordvoerder van Kaags ministerie wilde niet zeggen naar welk land de bewindsvrouw gaat en wat zij daar precies gaat doen.

Rutte meldde verder dat hij de huidige situatie besproken heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij heeft met haar afgesproken dat Nederland en Duitsland, samen met het Verenigd Koninkrijk en andere landen, zo snel mogelijk weer een "presentie" willen hebben in Afghanistan. Dat is wel afhankelijk van "de politieke en veiligheidssituatie".

Meer uit Buitenland

Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

34 minuten geleden
VN-chef roept op tot staakt-het-vuren bij kerncentrale Zaporizja

GENÈVE (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

3 uur geleden
Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.

3 uur geleden
Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken gaan Oekraïne meer geld en wapens geven om de strijd tegen Rusland vol te houden. De landen maakten dat donderdag bekend tijdens een donorconferentie voor Oekraïne in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

5 uur geleden
Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou wil niet dat Zwitserland de Oekraïense belangen in Rusland gaat vertegenwoordigen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Zwitserland geen neutraal land meer, en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Moskou wijst erop dat de Zwitsers meedoen aan de "anti-Russische sancties", die volgden op de Russische invasie in Oekraïne.

5 uur geleden
Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

6 uur geleden
Letland verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme

RIGA (ANP/AFP) - Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een "gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

6 uur geleden