Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse minister geïnteresseerd in belang TenneT

Duitse minister geïnteresseerd in belang TenneT

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Duitsland lijkt toch open te staan voor een investering in de hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Minister van economische zaken Robert Habeck zei in een gesprek met journalisten dat er gesprekken lopen over de "financiële situatie" van de Duitse activiteiten van TenneT. Hij is bovendien voorstander van publieke investeringen in belangrijke infrastructuur zoals een hoogspanningsnet.

"Ik maak er geen geheim van dat het in politiek opzicht slim en noodzakelijk is dat de staat bijdraagt aan publieke infrastructuur", zei Habeck. "Het is logisch dat de staat verantwoordelijkheid neemt en niet alles privatiseert waar een monopolie voor bestaat."

Minister Sigrid Kaag van Financiën meldde eerder in een Kamerbrief al dat Duitsland weer wil praten over een belang in het Duitse deel van TenneT. De Nederlandse staat is nu nog de enige aandeelhouder van TenneT, dat ook zorgdraagt voor grote delen van het hoogspanningsnet van Duitsland.

Energietransitie

Het kabinet vindt al jaren dat Nederland alleen kapitaal zou moeten vrijmaken voor het Nederlandse deel van het bedrijf en dat een andere investeerder zou moeten bijspringen voor de activiteiten buiten de eigen landsgrenzen. Zo zou Nederland ook niet de risico's dragen die bij de buitenlandse activiteiten horen. Eerdere gesprekken met Berlijn over een Duits belang in TenneT Duitsland liepen tot dusver echter op niets uit.

Vanwege de energietransitie staat TenneT voor enorme investeringen in het versterken van het hoogspanningsnet. Met name in Duitsland vallen die hoger uit dan eerder geraamd. Waar de kapitaalbehoefte in maart 2021 nog op 4,5 miljard euro werd geschat, denkt TenneT Duitsland nu 11 miljard euro nodig te hebben om alle projecten uit te kunnen voeren.

Russisch gas

Kaag wil begin volgend jaar duidelijk hebben hoe serieus de Duitse interesse in TenneT is. Tot 2024 is er genoeg vermogen voor TenneT Duitsland om alle projecten te financieren, daarna is er extra kapitaal nodig.

In de Kamerbrief legt Kaag een verband tussen de Russische inval in Oekraïne en de Duitse bereidheid te praten over een investering in TenneT. Door de energiecrisis die na de oorlog ontstond is de energietransitie "in een ander daglicht komen te staan". Afscheid van fossiele brandstoffen zou niet alleen nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Meer uit Financieel

Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

1 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

3 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

3 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

7 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

8 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

8 uur geleden