Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse minister: demonstraties moeten kunnen, maar niet zo

Duitse minister: demonstraties moeten kunnen, maar niet zo

BERLIJN (ANP/DPA) - "Demonstraties moeten toegestaan zijn, zelfs tijdens deze pandemie. Maar niet op deze manier." De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is niet te spreken over het gedrag van demonstranten in Berlijn, die tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen van de overheid massaal de voorschriften negeerden. Ook andere Duitse politici uitten kritiek op de betoging.

Circa 20.000 demonstranten gingen zaterdag de straat op in de Duitse hoofdstad om duidelijk te maken dat de overheid volgens hen een onacceptabele inbreuk maakt op persoonlijke vrijheden. Ze hekelden onder meer de voorschriften over het gebruik van mondkapjes. Sommige betogers noemden de corona-uitbraak "een complottheorie" en trokken de wetenschappelijke inzichten over het virus in twijfel. In lijn met hun boodschap hielden veel deelnemers geen afstand van elkaar en droegen ze geen mondkapjes.

Een mondkapje is in Duitsland verplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen zoals winkels. Buiten is het niet verplicht, maar afstand houden moet wel.

Gezond verstand

CDU-minister Spahn riep de bevolking op tot "gezond verstand, volharding en teamgeest" om de pandemie te doorstaan. Hij stond niet alleen in zijn kritiek. Vicevoorzitter Saskia Esken van de sociaaldemocratische SPD noemde betogers die zich niet aan de maatregelen hielden "covidioten" die door hun gedrag "een tweede golf aan het creëren zijn".

Ook de politie van Berlijn was niet te spreken over de demonstratie. De organisator moet zich verantwoorden voor het feit dat de coronaregels werden overtreden. Mogelijk wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Na een protestmars die eindigde bij de Brandenburger Tor werd de betoging weliswaar officieel beëindigd door de organisatie, maar de deelnemers gingen toen niet meteen weg. Daarop besloot de politie de demonstranten weg te sturen.

Harder straffen

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier pleit er naar aanleiding van de demonstratie voor om overtreders van de coronavoorschriften harder te straffen. "Wie anderen in gevaar brengt, moet rekenen op ernstige gevolgen", zei hij.

De demonstratie werd onder meer bijgewoond door mensen die zichzelf als libertariër omschrijven en sceptici die niet geloven dat het coronavirus echt gevaarlijk is. Er waren ook extreemrechtse betogers én tegendemonstranten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS sturen voedsel en medicijnen naar Libanon

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse regering heeft vrijdag toegezegd zo snel mogelijk voor 15 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen naar Libanon te sturen voor de slachtoffers van de gigantische explosie in de haven van Beiroet. Daarmee kunnen 50.000 mensen gedurende drie maanden worden geholpen. Het transport wordt verzorgd door Defensie.

2 minuten geleden
Biden door het stof na verbale uitglijder over zwarten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten Joe Biden is op Twitter door het stof gegaan vanwege zijn opmerking dat de Latino-gemeenschap in de VS buitengewoon divers is, "in tegenstelling tot de zwarte gemeenschap". Biden stelt dat hij deze vergelijking, bepaald niet zijn eerste verbale uitglijder, niet zo had bedoeld. President Donald Trump, Bidens Republikeinse concurrent in de aankomende verkiezingen, stelde vrijdag dat Biden met de opmerking zijn kansen op de zwarte stem had verspeeld.

13 minuten geleden
Overtreden avondklok Antwerpen niet bestraft wegens hitte

ANTWERPEN (ANP) - Mensen die in de provincie Antwerpen buiten zijn tussen 23.30 en 06.00 uur worden vanwege de aankomende hittegolf tijdelijk niet bestraft. Omdat code rood is afgekondigd wordt de avondklok voorlopig niet gehandhaafd. Om de hoge temperaturen draaglijk te maken zal op straat geen proces-verbaal worden opgemaakt, maakte gouverneur Cathy Berx vrijdag bekend.

45 minuten geleden
Amerikaanse regering wil leiding Hongkong straffen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering gaat de leiding van de Chinese stad Hongkong en andere Chinese topfiguren straffen, nadat in de metropool een strenge veiligheidswet is ingevoerd door het communistische regime in Peking.

1 uur geleden
Libanon onderzoekt ook buitenlandse betrokkenheid bij explosie

BEIROET (ANP) - Het onderzoek naar de oorzaak van de enorme explosie in de haven van Beiroet richt zich ook op eventuele buitenlandse betrokkenheid. Dit zei president Michel Aoun. Hij beklemtoonde volgens de nieuwszender al-Jazeera wel dat de oorzaak nog niet bekend is. Er wordt volgens hem gekeken naar nalatigheid, de mogelijkheid van een ongeluk in de haven of opzet van buitenaf, bijvoorbeeld door de inslag van een raket of de ontploffing van een bom.

3 uur geleden
Ook EU-president Michel brengt bezoek aan Beiroet

BRUSSEL (ANP) - In navolging van de Franse president Macron gaat ook EU-president Charles Michel poolshoogte nemen in het door een explosie verwoeste Beiroet. De Belgische oud-premier reist zaterdag naar de Libanese hoofdstad om solidariteit met de bevolking te betonen.

5 uur geleden
Minder nieuwe coronabesmettingen in Antwerpen, meer in Brussel

BRUSSEL (ANP) - De coronabesmettingscijfers voor België vertonen een sterk wisselend beeld per regio. Over het hele grondgebied gekeken is in zeven dagen tijd het aantal besmettingen met 50 procent gestegen, terwijl dat een week eerder 100 procent was. In Antwerpen is de stijging echter sterk gedaald naar 10 procent op weekbasis, terwijl in Brussel de toename 150 procent is.

5 uur geleden