Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse luchthavenvereniging ADV: stakingen zijn meedogenloos

Duitse luchthavenvereniging ADV: stakingen zijn meedogenloos

BERLIJN (ANP) - De Duitse vereniging voor luchthavens ADV is niet te spreken over stakingen op Duitse luchthavens van de afgelopen tijd. Ook voor vrijdag hebben vakbonden personeel opgeroepen de hele dag het werk neer te leggen. "Dergelijke stakingen hebben enorme gevolgen", stelt ADV-directeur Ralph Beisel, voor zowel luchthavens als reizigers.

Vakbonden zijn al tijden verwikkeld in een cao-conflict met werkgevers. Dat gaat over een hoger loon en een verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor onder meer beveiligers en bagageafhandelaars.

Het grondpersoneel van de luchthavens in Keulen, Stuttgart en Karlsruhe legt vrijdag het werk neer. Ook op op het vliegveld van Düsseldorf wordt gestaakt, een populaire luchthaven voor Nederlandse reizigers. Daar verwacht ADV dat de meeste passagiers hinder zullen ondervinden van de staking, in totaal zo’n 43.500. Volgens de vereniging zijn inmiddels 361 vluchten geannuleerd.

Uitval

Vakbond Verdi heeft al gezegd dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen, lange wachttijden en uitval van vluchten. Beisel noemt deze gevolgen voor passagiers "ernstig". "Momenteel is er sprake van grote meedogenloosheid. Ook morgen worden meer dan 89.000 passagiers getroffen door annuleringen en vertragingen. Luchtvaartmaatschappijen hebben in totaal 681 vluchtverbindingen geannuleerd."

Ook wordt er volgens Beisel "volledig voorbijgegaan aan het feit dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens net aan het herstellen zijn van de diepste crisis in de luchtvaart". Daarmee verwijst hij naar de coronacrisis, toen de gehele sector stil lag omdat veel mensen niet met het vliegtuig konden reizen vanwege wereldwijde reisbeperkingen.

Meer uit Financieel

Economie eurozone uit recessie na groei in eerste kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Hiermee kwam het eurogebied weer uit een milde recessie, na in de voorgaande twee kwartalen te zijn gekrompen. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2023 was er een economische krimp van 0,1 procent.

7 minuten geleden
Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

LONDEN (ANP) - Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.

11 minuten geleden
Inflatie eurozone blijft stabiel op 2,4 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone bleef in april onveranderd op 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming. Economen hadden ook gerekend op een ongewijzigd inflatiecijfer.

13 minuten geleden
Turkish Airlines wil 235 nieuwe vliegtuigen van Airbus of Boeing

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Turkish Airlines is in gesprek met vliegtuigbouwers Boeing en Airbus voor de mogelijke aanschaf van 235 nieuwe toestellen, een zeer grote order. Eerder kocht de luchtvaartmaatschappij al 230 toestellen van Airbus.

1 uur geleden
Krant: Apple mikt op Google-technici voor eigen AI-team

CUPERTINO (ANP) - Apple richt zich op voormalig Google-personeel om zijn team voor kunstmatige intelligentie (AI) te versterken. Dat meldt de zakenkrant Financial Times op basis van eigen onderzoek. De meeste van deze AI-nieuwkomers gaan aan de slag op de kantoren van Apple in Californië en Seattle, maar ook in het Europese laboratorium van Apple in het Zwitserse Zürich.

1 uur geleden
Meer winst voor Vattenfall, ondanks gedaalde energieprijzen

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar flink toenemen met 43 procent tot bijna 17 miljard Zweedse kronen (1,45 miljard euro), ondanks de gedaalde energieprijzen. Dat is onder andere gelukt doordat het bedrijf de energieprijzen vast heeft gezet, met name in Scandinavische landen.

1 uur geleden
Musk moet berichten sociale media blijven voorleggen aan advocaat

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk moet zijn berichten op sociale media nog steeds eerst door een advocaat laten lezen. Musk wilde van de verplichting af omdat die zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden, maar het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zijn beroep verworpen. De rechters lichtten hun besluit niet toe.

1 uur geleden