
Duitse lobbygroep in actie voor behoud van contant geld
BERLIJN (ANP/DPA) - Een nieuwe lobbygroep in Duitsland gaat campagne voeren voor het behoud van contant geld voor betalingen. Er wordt namelijk steeds meer met pin betaald en soms worden contante betalingen geweigerd in de horeca en detailhandel. De actiegroep genaamd Nationale Bargeldforum is een initiatief van de Duitse centrale bank en werd vrijdag gelanceerd in Berlijn.
Bij het initiatief zijn ook brancheorganisaties voor onder meer handel en banken en consumentenpartijen aangesloten. Het is ook steeds moeilijker om aan contant geld te komen omdat er steeds minder pinautomaten en bankvestigingen in Duitsland zijn.
De lobbygroep gaat zich nu ervoor inzetten dat altijd met contant geld afgerekend kan worden. Consumenten moeten de optie hebben om met cash geld of kaart te betalen. Volgens Bundesbank-bestuurder Burkhard Balz "moet cash een efficiënt en wijdverspreid middel voor betalingen blijven in een veranderd betalingslandschap". Balz is ook voorzitter van de lobbygroep.
Plofkraken
De belangengroep gaat zich verder ook inzetten voor hardere maatregelen tegen plofkraken van geldautomaten. Die plofkraken zijn namelijk een belangrijke reden dat steeds meer geldautomaten uit het straatbeeld verdwijnen.
Het gebruik van munt- en papiergeld is altijd erg populair geweest in Duitsland. Uit een recente peiling van de Bundesbank komt naar voren dat het overgrote deel van de Duitse bevolking vindt dat cash in de toekomst altijd een betalingsmiddel moet blijven. Voor met name oudere mensen is contant geld belangrijk omdat zij moeite kunnen hebben met digitalisering van betalingen.
Ook in Nederland is er initiatief voor het behoud van cash als betaalmiddel, het Convenant Contant Geld. Zo zei De Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar nog dat het te vaak voorkomt dat winkeliers geen cash aannemen. De centrale bank had eerder al gewaarschuwd voor de nadelige gevolgen als contant geld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou dan bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Europese Unie kan bijna niet anders dan de Amerikaanse importheffingen op buitenlandse auto's vergelden, meent de Franse minister van Economische Zaken Éric Lombard. Hij reageerde op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump, die op 2 april een belasting op geïmporteerde auto's van 25 procent wil invoeren. Die heffing is volgens Lombard "zeer slecht nieuws".
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een deel van de platformwerkers in Nederland bevindt zich in een kwetsbare situatie. In sommige gevallen kan kunstmatige intelligentie (AI) straks hun werk overnemen, waarschuwen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in een nieuw rapport.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet snel ingrijpen om te voorkomen dat benzine in januari voor veel mensen onbetaalbaar wordt, zegt Martin van Eijk, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgend jaar wordt een liter benzine bijna 26 cent duurder als er niet wordt ingegrepen, meldde het AD donderdag op basis van uitspraken van minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Ook in de jaren daarna gaat de prijs verder omhoog.
30 minuten geledenBERLIJN (ANP) - De Europese Unie moet met een stevige reactie komen op de importheffingen op buitenlandse auto's die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, vindt de Duitse regering. Tegelijkertijd blijft het nodig dat Brussel in gesprek blijft met de VS over een oplossing voor handelsconflicten die oplaaien door de heffingen, zegt de Duitse minister Robert Habeck van Economische Zaken.
52 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Europese autofabrikanten stonden donderdag onder druk op de aandelenbeurzen. Beleggers reageerden op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om importheffingen van 25 procent in te voeren op alle auto's en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt. De heffingen zijn een verdere uitbreiding van de handelsstrijd die Trump voert met belangrijke handelspartners van de VS. Trump wil met de heffingen de binnenlandse autosector stimuleren en grote autofabrikanten dwingen hun productie naar de VS te verplaatsen.
57 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Zweedse kledingconcern Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het afgelopen kwartaal zwakker gepresteerd dan verwacht. De omzet ging in de periode van december tot en met februari op jaarbasis met 3 procent omhoog tot 55,3 miljard Zweedse kroon, omgerekend 5,1 miljard euro. Daarmee kwam de omzet volgens topman Daniel Ervér wat lager uit dan voorzien. Hij wijst er wel op dat het eerste kwartaal voor H&M traditioneel de zwakste periode van het jaar is.
58 minuten geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten met elkaar in gesprek om Amerikaanse importheffingen op auto's af te wenden, vindt de Europese brancheorganisatie voor autofabrikanten ACEA. De belangenbehartiger maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen als de door president Donald Trump aangekondigde heffingen van 25 procent ingaan. Die leggen extra druk op Europese autofabrikanten, die al te maken hebben met felle concurrentie en de overgang naar elektrisch rijden.
1 uur geleden