Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse justitie: Rusland achter moord op Georgiër in Berlijn

Duitse justitie: Rusland achter moord op Georgiër in Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse justitie gaat ervan uit dat de Georgische politieke vluchteling Zelimkhan Khangosjvili, die op 23 augustus vorig jaar in een Berlijns park om het leven werd gebracht, in opdracht van de Russische regering is vermoord. Dat heeft de hoogste Duitse aanklager donderdag gezegd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dreigt met sancties tegen Rusland.

Bijna tien maanden nadat Khangosjvili werd gedood met schoten in het hoofd en in de rug, heeft het Duitse parket een Rus aangeklaagd voor de moord. De Rus werd op de dag van de moord nog aangehouden. "Achtergrond van de moordopdracht was het verzet van het slachtoffer tegen de regeringen van de autonome deelrepublieken Tsjetsjenië en Ingoesjetië en de pro-Russische regering van Georgië", aldus de hoofdaanklager.

De vermeende moord in opdracht heeft flinke schade toegebracht aan de Duits-Russische betrekkingen. Omdat Rusland de Duitse justitie zou tegenwerken in het onderzoek, wees Duitsland eerder al twee Russische diplomaten uit, waarop Moskou een zelfde tegenmaatregel nam. Donderdag heeft de Duitse regering de Russische ambassadeur in Berlijn ontboden, meldt het Russische persbureau RIA op basis van bronnen binnen de ambassade.

Bellingcat

"Dit is zeker een bijzonder ernstige gang van zaken", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in Wenen. "De regering behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om in dit geval verdere maatregelen te nemen." Een regeringswoordvoerder zei dat Berlijn de zware beschuldigingen aan het adres van de Russische staat "heel serieus" neemt.

Onderzoeksorganisatie Bellingcat stelde in februari na maanden onderzoek al dat de Russische veiligheidsdienst FSB de moord zou hebben georganiseerd. Khangosjvili, die als politiek vluchteling in Duitsland was, was een Tsjetsjeen met de Georgische nationaliteit. Hij vocht tijdens de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland en had nauwe banden met voormalige Tsjetsjeense president Aslan Masjadov, die in 2005 werd gedood door de FSB.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

6 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

6 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

8 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

9 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

11 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

12 uur geleden