Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse inflatie weer gestegen in augustus

Duitse inflatie weer gestegen in augustus

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland is in augustus weer gestegen, na in juli nog licht gedaald te zijn. Volgens het Duitse federale statistiekbureau stegen de consumentenprijzen in de grootste economie van Europa deze maand met 7,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is het hoogste niveau sinds de oliecrisis van de jaren zeventig en gelijk aan de inflatie van mei.

In juli kwam de inflatie nog uit op 7,5 procent. Volgens het statistiekbureau werd de inflatie in augustus weer verder aangejaagd door de hogere prijzen voor energie en voedsel. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode steeg de Duitse inflatie naar 8,8 procent, van 8,5 procent in juli.

De Duitse overheid heeft maatregelen genomen om huishoudens te helpen met de stijgende consumentenprijzen door bijvoorbeeld goedkope ov-tickets en een verlaging van de accijns op brandstof. Per donderdag lopen deze tijdelijke maatregelen af, wat mogelijk kan zorgen voor een verder oplopende inflatie in Duitsland.

De Bundesbank denkt dat het geharmoniseerde inflatieniveau tegen het einde van dit jaar kan stijgen naar 10 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde in juli de rente met een half procentpunt en kan volgende week de rente mogelijk met driekwart procentpunt gaan verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken. Woensdag komen inflatiecijfers voor het eurogebied naar buiten.

Meer uit Financieel

Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

1 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

9 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

12 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

14 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden