Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse inflatie stijgt verder naar 7,9 procent

Duitse inflatie stijgt verder naar 7,9 procent

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Duitsland is in mei verder gestegen tot 7,9 procent op jaarbasis, vooral aangejaagd door de hoge energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van voorlopige cijfers. In april bedroeg de inflatie nog 7,4 procent in het land dat geldt als de belangrijkste handelspartner van Nederland en de grootste economie van Europa.

Volgens het statistiekbureau lagen de energieprijzen in mei ruim 38 procent hoger dan een jaar eerder. Levensmiddelen worden eveneens steeds duurder. Hier was volgens het bureau een stijging met 11 procent te zien. De inflatie in Duitsland heeft nu het hoogste punt bereikt sinds de oliecrisis van 1973.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode klom de inflatie naar 8,7 procent, van 7,8 procent een maand eerder. De Duitse minister van Financiën Christian Lindner sprak zijn zorgen uit over de hoge inflatie. Hij zei dat de strijd tegen de sterk stijgende consumentenprijzen zijn grootste prioriteit is. De Duitse overheid heeft al maatregelen aangekondigd om huishoudens te helpen met de hoge inflatie. Zo komt er onder meer een accijnsverlaging op autobrandstof.

De almaar verder oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verhogen. Mogelijk gaat de ECB in juli de rente met 0,5 procentpunt verhogen. Dat zou de eerste renteverhoging door de centrale bank zijn in meer dan tien jaar.

Meer uit Financieel

Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

15 minuten geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

45 minuten geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

2 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

2 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

2 uur geleden
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas

DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.

2 uur geleden
Fletcher neemt hotel-restaurant Oud London over

ZEIST (ANP) - Fletcher, de grootste hotelketen van Nederland, neemt het historische hotel-restaurant Oud London in Zeist over. Ook gaat de keten de exploitatie van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist overnemen.

3 uur geleden