Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

"Het is slechts een kwestie van tijd voordat fabrieken in de chemische of staalindustrie moeten sluiten, oliën en bouwmaterialen hun bestemming niet bereiken of grote volumes en zware transporten niet langer kunnen worden uitgevoerd", zei Holger Lösch, plaatsvervangend directeur van de Federatie van Duitse Industrieën (BDI). In het ergste geval zouden volgens hem bedrijven personeel naar huis moeten sturen omdat er door de aanvoerproblemen geen werk is.

Bijkomend probleem is volgens hem ook dat vervoer over spoor niet als volwaardig alternatief kan worden gezien, ook omdat Duitsland kampt met een tekort aan machinisten. Ook het spoorwegnet zou niet voldoende uitgerust zijn.

De waterstand van de Rijn op een van de ijkpunten vlakbij de grens met Nederland is dinsdag opnieuw gedaald. De meting in de stad Emmerich liet een daling van het peil met 4 centimeter zien ten opzichte van maandagochtend. Tussen Mainz en Koblenz was het peil 1 centimeter hoger dan de dag ervoor.

De waterstanden die langs de rivier worden gemeten, zijn overigens gestandaardiseerde waarden. Deze zijn niet hetzelfde als de werkelijke diepte van het water. Maandag was de vaargeul bij Emmerich nog bijna 2 meter diep, wat diep genoeg is voor de beroepsvaart. Evengoed moeten schippers op dit moment het gewicht van hun lading goed meten om er zeker van te zijn niet in de problemen te komen.

Volgens scheepvaartautoriteiten kan het waterpeil op de Rijn in de komende dagen stijgen. Dat zou eerst in de hogere delen van de rivier zijn. Maar van te groot optimisme is nog geen sprake. De hogere waterstanden zouden tijdelijk zijn. De verwachting is dat na een korte adempauze het peil weer zal zakken.

Meer uit Financieel

Eni: Gazprom levert geen gas meer aan Italië

ROME (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Het Russische staatsgasconcern Gazprom levert geen aardgas meer aan Italië. Dat meldt het Italiaanse olie- en gasbedrijf Eni. Eni zegt geïnformeerd te zijn door Gazprom dat het niet mogelijk is om gas aan Italië vanuit Oostenrijk te leveren vanwege een transportprobleem.

48 minuten geleden
Aanvraag voor beursgang Intel-onderdeel Mobileye

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipconcern Intel heeft een aanvraag gedaan voor een beursgang van zijn Mobileye-divisie, die zich richt op technologie voor zelfrijdende auto's. Naar verluidt mikt Intel daarbij op een prijskaartje voor Mobileye van 30 miljard dollar, omgerekend bijna 31 miljard euro.

1 uur geleden
Oliealliantie OPEC+ komt voor eerst in jaren weer fysiek samen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De landen van de oliealliantie OPEC+ gaan voor het eerst sinds maart 2020, toen de coronapandemie net was uitgebroken, weer fysiek vergaderen over de productie. De vergadering op het OPEC-hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vindt komende woensdag plaats.

3 uur geleden
Wereldbank geeft nog eens 540 miljoen euro steun aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Wereldbank geeft nog eens ruim 540 miljoen euro financiële steun aan Oekraïne om het land te helpen in de oorlog met Rusland. Daarmee komt het totale steunbedrag van de Wereldbank aan Oekraïne sinds de Russische invasie op ruim 13 miljard euro.

4 uur geleden
Schade orkaan Ian bedraagt tientallen miljarden dollars

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De schade door de zware orkaan Ian die de zuidelijke Amerikaanse staat Florida hard heeft getroffen gaat in de tientallen miljarden dollars lopen. Volgens een bureau dat verzekeringsrisico's berekent, zal de schade voor Amerikaanse verzekeraars door Ian zeker 63 miljard dollar gaan bedragen. Het gaat bijvoorbeeld om schade aan woningen, bedrijven, fabrieken en auto's.

4 uur geleden
Ratingbureau S&P kan Britse kredietwaardigheid verlagen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global kan de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk verlagen vanwege de belastingplannen van premier Liz Truss. S&P heeft de Britse outlook verlaagd van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de rating kan komen.

5 uur geleden
Zonder afspraak huizen bezoeken kan weer op Open Huizen Dag

UTRECHT (ANP) - Tijdens de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM zijn zaterdag bijna 11.000 te koop staande woningen te bezoeken. Voor het eerst sinds oktober 2019 kunnen huizenzoekers weer vrijblijvend en zonder afspraak bij de huizen langs. Door de coronapandemie was dat de laatste jaren niet mogelijk.

11 uur geleden