Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse industrie produceerde in november minder

Duitse industrie produceerde in november minder

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industrie heeft in november iets minder geproduceerd dan een maand eerder. Vooral de productie van auto's en vrachtwagens, maar ook die van machines bleef achter, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. In die sectoren laten de chiptekorten zich het hardst voelen. Ook de cijfers van oktober werden naar beneden bijgesteld, al was er toen nog steeds een productiegroei ten opzichte van september.

De productie van de Duitse industrie daalde in november met 0,2 procent. Die van motorvoertuigen lag echter 4,1 procent lager en de productie van machines bleef in november met 3,6 procent achter ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis produceerde de Duitse industrie in november 2,4 procent minder. Ten opzichte van februari 2020, de maand voor de coronapandemie toesloeg in Duitsland, bleef de productie zelfs 7 procent achter.

De Duitse export en import namen in november wel toe. De export viel 1,7 procent hoger uit, de import steeg met 3,3 procent. Duitsland handelde vooral meer met andere EU-landen. De handel met het Verenigd Koninkrijk nam juist verder af na de brexit. Ook met China werd minder zaken gedaan, terwijl er juist meer gehandeld werd met de Verenigde Staten.

Ook in Frankrijk daalde de productie van de industrie in november. Die lag 0,4 procent lager dan in oktober. Op jaarbasis was er een afname van de productie met 0,5 procent.

Meer uit Financieel

Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

41 minuten geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

54 minuten geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

1 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

2 uur geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

3 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

4 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

6 uur geleden