Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse industrie krijgt weer meer nieuwe orders binnen

Duitse industrie krijgt weer meer nieuwe orders binnen

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industrie heeft in november weer meer nieuwe orders binnengekregen na de tegenslag door een onverwachte grote daling in oktober. Daarmee is er bij de oosterburen weer reden voor wat optimisme over de economie. Het herstel van Duitsland wordt de laatste tijd namelijk bedreigd door aanhoudende problemen in de toeleveringsketens van bedrijven, een hoge inflatie en de nieuwe coronavirusgolf.

De fabrieksorders dikten in november met 3,7 procent aan. Het aantrekken van de vraag was daarmee beduidend sterker dan economen in doorsnee hadden voorzien. In oktober namen de orders volgens een herzien cijfer nog af met 5,8 procent op maandbasis.

Tot de problemen in de toeleveringsketens behoort ook het wereldwijde chiptekort. Daar heeft met name de Duitse auto-industrie veel last van. Zij moesten eerder fabrieken soms zelfs tijdelijk stilleggen omdat er niet genoeg chips waren binnengekomen om de auto's af te maken. Dit drukt ook de autoverkopen. Ook andere materialen zijn schaars of hebben door problemen met transport een langere levertijd.

Onder meer Volkswagen heeft wel aangegeven te hopen dat de problemen daar dit jaar geleidelijk zullen afnemen. Maar vanuit de auto-industrie klonken ook al meerdere waarschuwingen dat het aanbod in de eerste helft van van 2022 waarschijnlijk krap zal blijven.

Meer uit Financieel

Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

1 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

1 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

1 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

2 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

2 uur geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

3 uur geleden
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.

3 uur geleden