Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse huizenbouwers willen miljarden om bouw uit slop te trekken

Duitse huizenbouwers willen miljarden om bouw uit slop te trekken

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse woningbouw heeft jaarlijks miljarden aan subsidies nodig om de huizenbouw uit het slop te trekken. Dat zeggen verschillende brancheorganisaties in een gezamenlijke verklaring. Net als in Nederland kampt het land met een groot tekort aan woningen, maar de nieuwbouw wordt hard geraakt door de gestegen rentes en bouwkosten.

Volgens de organisaties is er jaarlijks een subsidiebedrag nodig van wel 23 miljard euro. Dat geld moet dan gaan naar de jaarlijkse bouw van 100.000 sociale huurwoningen en 60.000 nieuwe betaalbare koophuizen. Ook moeten regels worden versoepeld om sneller te kunnen bouwen en kosten te verlagen.

Als er niets wordt gedaan om de woningnood aan te pakken kan volgens de organisaties namelijk het economisch herstel in Duitsland worden ondermijnd en worden de politieke spanningen in het land vergroot, bijvoorbeeld doordat mensen door hoge huurprijzen in armoede vervallen.

Terughoudender

De Duitse regering heeft de doelstelling om jaarlijks wel 400.000 nieuwe huizen te bouwen, maar die ambitie wordt bij lange na niet waargemaakt. Projectontwikkelaars zijn door de hoge kosten en ook lange vergunningstrajecten veel terughoudender geworden met nieuwe woningprojecten. Ook komen bouwbedrijven in financiële problemen door die hoge kosten.

De grote Duitse vastgoedinvesteerder Vonovia schortte in september nog de bouw van 60.000 appartementen op in verband met de hoge bouwkosten, omdat het niet winstgevend zou zijn. Het vertrouwen van Duitse woningbouwers zakte begin dit jaar nog naar het laagste niveau ooit.

5 procent

Het economisch onderzoeksinstituut DIW in Berlijn meldde donderdag dat de productie in de Duitse woningbouw dit jaar naar verwachting met meer dan 5 procent zal krimpen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden