Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse havens liggen stil door staking

Duitse havens liggen stil door staking

HAMBURG (ANP) - De werknemers van de grootste zeehavens van Duitsland staken donderdag omdat ze hogere lonen willen. Volgens Duitse media leggen de medewerkers 24 uur hun werk neer. Onder meer de havens van Hamburg, Bremen en Emden liggen daardoor stil. In Hamburg lopen de demonstranten in een stoet door de stad.

De vakbonden hebben opgeroepen tot de staking omdat ze ontevreden zijn over het verloop van de salarisonderhandelingen. Ze eisen voor alle 12.000 medewerkers van de verschillende havens een loonsverhoging van 1,20 euro per uur. De Centrale Vereniging van Duitse Zeehavenbedrijven (ZDS) vindt dat de acties te ver gaan en roept op verder te onderhandelen. De stoet loopt van het gebouw van de ZDS naar het vakbondsgebouw, waardoor veel straten niet begaanbaar zijn.

Sinds de coronacrisis is het druk in de Duitse havens. Volgens het Kieler Instituut voor de Wereldeconomie staat inmiddels meer dan 2 procent van de wereldwijde vrachtcapaciteit vast in de Noordzee. Zeker vijftien grote containerschepen liggen op dit moment te wachten tot ze een van de Duitse havens binnen mogen varen. Door de staking neemt de wachttijd voor schepen verder toe.

Meer uit Buitenland

Meerdere doden bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn "meerdere doden" gevallen, meldt de politiechef zonder een exact dodental te geven. Eerder zondag schreef burgemeester Sophie Haestorp Andersen al op Facebook: "We weten nog niet zeker hoeveel gewonden of doden er zijn, maar het is zeer ernstig."

2 uur geleden
Oekraïens leger bevestigt terugtrekking uit Lisitsjansk

KIEV (ANP/AFP) - Het Oekraïense leger heeft zijn soldaten teruggetrokken uit de strategische oostelijke stad Lisitsjansk, na weken van hevige gevechten met Russische troepen. "Om de levens van Oekraïense verdedigers te behouden, is besloten tot terugtrekking", zei het leger in een verklaring, waarin het verwees naar de superioriteit van Rusland in zowel aantal als materieel.

3 uur geleden
Slachtoffers bij schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn meerdere slachtoffers gevallen. De politie meldt dat in verband met het incident een persoon is gearresteerd. Verdere mededelingen waren er nog niet.

3 uur geleden
Meerdere doden door breuk van gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/DPA/AFP) - Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen in de Italiaanse Alpen door een breuk van een gletsjer, waardoor een lawine van ijs, sneeuw en rotsblokken ontstond. De slachtoffers zijn bergbeklimmers, melden Italiaanse media.

5 uur geleden
Legendarische Britse theaterregisseur Peter Brook overleden

PARIJS (ANP) - De Britse theaterregisseur Peter Brook is op 97-jarige leeftijd overleden, meldt zijn uitgever op Twitter. Brook wordt beschouwd als de beste toneelregisseur van de 20e eeuw. Hij won meerdere grote theaterprijzen, waaronder Tony en Emmy Awards.

6 uur geleden
Oekraïne meldt doden bij aanval op Slovjansk

SLOVJANSK (ANP/RTR/AFP) - Bij een aanval op de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn veel doden en gewonden gevallen, meldt de burgemeester van de stad. Volgens hem braken er vijftien branden uit. Het zou de zwaarste beschieting van de stad de afgelopen tijd zijn na de Russische invasie eind februari.

8 uur geleden
Chinese ontwikkelaars accepteren watermeloenen voor aankoop huis

PEKING (ANP/AFP) - Projectontwikkelaars in China die in financiële moeilijkheden verkeren, accepteren sinds kort betalingen voor woningen in de vorm van watermeloenen, perziken, knoflook en andere landbouwproducten, schrijven staatsmedia. De bouwers doen dit om te proberen kopers te lokken die worden afgeschrikt door een inzakkende Chinese huizenmarkt.

8 uur geleden