Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse Groenen starten digitaal partijcongres voor verkiezingen

Duitse Groenen starten digitaal partijcongres voor verkiezingen

BERLIJN (ANP) - De Duitse 'Groenen', de Bündnis90/Die Grünen, beginnen vrijdag hun driedaagse digitale partijcongres. De partij zou in de parlementsverkiezingen in de herfst de grootste van het land kunnen worden. De partijleden debatteren over het verkiezingsprogramma en bevestigen dat Annalena Baerbock hun kandidaat voor het bondskanselierschap zal zijn. Veel zaken zijn al besloten, maar over tal van punten moet nog overeenstemming worden bereikt. Veel jongere partijleden willen dat het verkiezingsprogramma veel radicaler wordt dan zoals het nu voorligt. Er werden daarvoor 3280 amendementen ingediend. De Duitsers kiezen 26 september een nieuwe Bondsdag.

De Groenen zijn recent in opiniepeilingen naar voren gekomen als mogelijk grootste partij van het land, maar de deelstaatverkiezingen afgelopen zondag in Saksen-Anhalt waren een tegenvaller. De partij boekte een minimale winst en bleef de kleinste in het deelstaatparlement.

Er ligt ook een voorstel volgend jaar een prijs van 80 euro per ton rekenen voor de uitstoot van broeikasgassen in het stelsel van de emissiehandel. Dat is veel meer dan in de huidige regeringsplannen. De partij wil dat gemeenten maximale huren kunnen vastleggen en een hoger minimumloon.

De partijleiding vreest dat een verdere radicalisering van het verkiezingsprogramma, met bijvoorbeeld veel duurdere benzine en een landelijke snelheidslimiet (100 kilometer per uur), kiezers afschrikt en dat dan de Bondsdagverkiezing straks ook een tegenvaller wordt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Poetin toont bereidheid tot uitlevering cybercriminelen aan VS

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid onder een aantal voorwaarden cybercriminelen over te dragen aan de Verenigde Staten. Hij vindt dat Washington dan ook cybercriminelen moet overdragen die volgens Moskou Russische belangen schaden.

1 uur geleden
'130.000 Engelse huishoudens dakloos geworden tijdens corona'

LONDEN (ANP) - Zeker 130.000 huishoudens in Engeland zijn in het het eerste jaar van de coronacrisis dakloos geworden, ondanks het verbod op huisuitzettingen dat de Britse regering had afgekondigd na de uitbraak van de coronapandemie. Dat meldt de Britse zondagskrant Observer op basis van cijfers van de overheid over het aantal daklozen.

4 uur geleden
Aantal dagelijkse besmettingen in België zakt onder de duizend

BRUSSEL (ANP) - Het aantal coronabesmettingen in België is voor het eerst weer onder de duizend per dag gezakt, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 3 en 9 juni zijn dagelijks 984 nieuwe besmettingen met het coronavirus in het land geregistreerd. Het gaat om een daling van 38 procent ten opzichte van de week daarvoor. In totaal raakten in België sinds het begin van de pandemie ruim een miljoen mensen geïnfecteerd.

7 uur geleden
'Duitsland moet klimaatneutraal geïndustrialiseerd land worden'

BERLIJN (ANP) - Armin Laschet, de nieuwe voorzitter van de CDU en belangrijkste kandidaat om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier, ziet een goede balans tussen economie en ecologie als het belangrijkste doel van de volgende regering. Duitsland moet een klimaatneutraal geïndustrialiseerd land zijn, zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de partij in Neumünster in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein.

9 uur geleden
Parlement Israël stemt over coalitie zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische parlement stemt zondag over een coalitie zonder de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. Dat kan na twaalf jaar het einde inluiden van het premierschap van de rechtse politicus.

9 uur geleden
Zwitsers stemmen over pesticide en rechtsbeginselen

BERN (ANP) - De Zwitsers hebben zondag weer een dag van referenda op plaatselijk en nationaal niveau. Nationaal liggen vijf vragen voor over een algeheel verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen, een wet die de coronabeperkingen mogelijk maakt, een wet voor preventief optreden tegen mogelijke verdachten, een wet die de beperking van de uitstoot van broeikasgassen regelt en over een voorgestelde regeling voor veel meer hulp aan biologische boeren.

9 uur geleden
Blik op drie belangwekkende dagen Biden in Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de eer om zondagavond Joe Biden te mogen verwelkomen als die voor het eerst als Amerikaans president de Europese Unie aandoet. De Air Force One landt op de militaire luchthaven Melsbroek. De vliegtuigspotters zijn er klaar voor.

9 uur geleden