Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse Groenen nomineren leider Baerbock als opvolger Merkel

Duitse Groenen nomineren leider Baerbock als opvolger Merkel

BERLIJN (ANP/RTR/AFP) - De Duitse partij Die Grünen (De Groenen) heeft voor het eerst nadrukkelijk een kanselierskandidaat naar voren geschoven. De partij staat er goed voor in de peilingen en wil dat Annalena Baerbock (40) na de verkiezingen van september Angela Merkel gaat opvolgen.

Baerbock geeft met haar collega Robert Habeck leiding aan de partij, die een duo-voorzitterschap kent. De Groenen zitten in peilingen de christendemocraten van Merkel op de hielen. Haar conservatieve samenwerkingsverband van CDU/CSU wordt geplaagd door interne verdeeldheid over wie de bondskanselier moet gaan opvolgen.

De Groenen toonden zich maandag juist bijzonder eensgezind. Ze profileren zich door een enkele kanselierskandidaat te kiezen als serieuze kanshebber in de strijd om de macht, nu Merkel na zo'n zestien jaar aan de macht het politieke toneel verlaat. De milieupartij ging voorheen met twee leiders de verkiezingen in.

Klimaatbeleid

Hun kandidaat Baerbock studeerde internationaal recht in Londen en zit sinds 2013 in het Duitse parlement. Ze sprak op een gezamenlijke persconferentie de ambitie uit om de volgende regering te leiden. De politica beloofde dat klimaatbeleid dan een speerpunt zal zijn.

"Ik sta voor vernieuwing, anderen zullen de status quo vertegenwoordigen", zei de politica op een persconferentie met haar collega Habeck. Die erkende dat hij ook graag lijstrekker was geworden, maar dat er uiteindelijk een keus gemaakt moest worden. En die viel op zijn collega Baerbock.

De Groenen hebben op regionaal niveau al regeringsverantwoordelijkheid genomen. Zo besturen ze deelstaat Baden-Württemberg.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

4 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

9 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

14 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

16 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

16 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

17 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

19 uur geleden