Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse exporteurs minder positief door toeleveringsproblemen

Duitse exporteurs minder positief door toeleveringsproblemen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitse exporteurs zijn minder positief geworden over de toekomst. Volgens het gerenommeerde economische onderzoeksinstituut Ifo zorgen de wereldwijde toeleveringsproblemen en tekorten aan onderdelen zoals chips voor een minder sterke export van de Duitse industrie.

De index die de verwachtingen van exporteurs in de grootste economie van Europa meet, is deze maand naar het laagste niveau gezakt sinds februari. Met name in de Duitse chemie- en auto-industrie zijn exporteurs minder optimistisch over hun export in de komende maanden. Zo is de Duitse autosector flink geraakt door de chiptekorten, waardoor fabrieken tijdelijk stil zijn gelegd.

De graadmeter staat wel hoger dan voor de coronacrisis. In 2020 liet de index nog een zeer scherpe daling zien. De peiling door Ifo wordt maandelijks uitgevoerd onder circa 2300 Duitse exportbedrijven.

Meer uit Financieel

Ajax omlaag en omhoog op Amsterdamse beurs na chaos van zondag

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Ajax is maandag in de vroege handel op de beurs in Amsterdam meer dan 5 procent in waarde gezakt. Maar het aandeel herstelde zich snel en na enkele minuten was sprake van plus van bijna 2 procent. Beleggers verwerken de chaotische taferelen van zondag bij de beursgenoteerde voetbalclub. Ook roestvrijstaalfabrikant Aperam is een grote verliezer aan het Damrak na het verlagen van zijn financiële verwachtingen.

9 minuten geleden
Zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

DEN HAAG (ANP) - De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

42 minuten geleden
Beleggers op Damrak verwerken 'dieptepunt in de crisis' bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Ajax weet maandag de aandacht op zich gericht op de beurs in Amsterdam. Beleggers verwerken de chaotische taferelen van zondag bij de beursgenoteerde voetbalclub. De Klassieker tegen rivaal Feyenoord eindigde in een drama voor Ajax, dat nog voor het einde van de eerste speelhelft met 0-3 achter kwam te staan. Na een klein uur moest de wedstrijd worden gestaakt omdat supporters vuurwerk op het veld hadden gegooid. Daarna bestormden hooligans van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA, waardoor de mobiele eenheid moest ingrijpen.

1 uur geleden
NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

3 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

10 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

12 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

19 uur geleden