Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse export toont herstel, import daalt

Duitse export toont herstel, import daalt

WIESBADEN (ANP) - Duitse bedrijven hebben in januari weer meer goederen geëxporteerd, na de sterke terugval in december. De invoer daalde wel opnieuw waardoor het handelsoverschot, ofwel het saldo van de export en import, van de belangrijke handelspartner van Nederland, in januari opliep. Dat meldde het Duitse statistiekbureau Destatis.

De export steeg in de eerste maand van het jaar met 2,1 procent op maandbasis tot 130,6 miljard euro, dankzij een verbetering van de wereldwijde vraag naar Duitse goederen. In december was nog sprake van een daling van ruim 6 procent, door afzwakkende verkopen in belangrijke afzetmarkten zoals de Verenigde Staten en China. De meeste Duitse export ging in januari naar de VS.

De invoer daalde met 3,4 procent op maandbasis tot bijna 114 miljard euro door de afzwakkende binnenlandse vraag in Duitsland. In december nam de import met 5,6 procent af. Eerder bleek al dat de Duitse economie in het vierde kwartaal van 2022 sterker is gekrompen dan verwacht. Zo kampte de grootste economie van de eurozone onder meer met een terugval van de consumentenbestedingen. Het grootste deel van de Duitse import kwam in januari uit China.

Handel niet langer sterke groeimeter meer

Als gevolg van de stijgende export en dalende import liep het handelsoverschot in januari op tot 16,7 miljard euro, van 10 miljard euro in december. Ondanks het herstel van de export ligt de uitvoer van Duitsland nog altijd maar op het niveau van april vorig jaar, merkt hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING op. Het lijkt er volgens hem dan ook op dat de handel niet langer de sterke groeimotor is van de Duitse economie die het vroeger was.

Verstoringen in de toeleveringsketen en een meer gefragmenteerde wereldeconomie blijven volgens de ING-econoom de oude succesformule van Duitsland ondermijnen. Ook wijst hij erop dat het handelstekort met China vorig jaar bijna is verdubbeld. Dat komt mede door de zwakkere economische activiteit in China vorig jaar door het strenge coronabeleid in het land, maar benadrukt volgens Brzeski ook de economische afhankelijkheid van Duitsland van China. Deze importafhankelijkheid van China zou volgens de econoom in de nabije toekomst een geopolitiek probleem kunnen worden.

Meer uit Buitenland

Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

40 minuten geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

3 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

7 uur geleden
Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen. Het campagneteam van zijn politieke rivaal Joe Biden spreekt schande van het filmpje, dat volgens een woordvoerster van Trump door een onoplettende medewerker online is gezet.

8 uur geleden
Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

9 uur geleden
Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

13 uur geleden
Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.

13 uur geleden